Sidor

fredag 9 mars 2018

Den stora utställningen

Efter många år av förberedelser hölls i Göteborg en stor Jubileumsutställning år 1923. Syftet var att fira stadens 300-årsjubileum. Egentligen inföll denna "födelsedag" redan 1921, men utställningen hade blivit försenad. Inför detta firande skapades många fina institutioner, exempelvis Botaniska trädgården, Lisebergs nöjesfält, Naturhistoriska museet samt Götaplatsen med Konstmuseet och Konsthallen, vilka finns kvar än idag. Jubileumsutställningen invigdes i maj månad av kung Gustaf V, och höll öppet ända till oktober. Mitt i sommaren besökte Albert Einstein utställningen. Han hade då ännu inte hållit sin Nobelföreläsning – något som erfordrades för att han skulle få ut prispengarna. Han blev inbjuden till den 9:e juli, men dök av någon anledning inte upp. I stället höll Einstein sin Nobelföreläsning ett par dagar senare.


Omslag: Sara R. Acedo.

I boken Den stora utställningen, som är skriven av Marie Hermansson, bildar Göteborgs jubileumsutställning ramen för farliga händelser, som drabbar flera inblandade. Den unga journalisten Ellen, polisen Nils och den föräldralöse åsnepojken Otto blir alla viktiga kuggar – var och en på sitt sätt – omkring Einstein och hans säkerhet. Enligt denna roman var den stora celebriteten nämligen hotad av antisemitiska krafter. Här får man Maries förklaring till varför Einstein inte dök på rätt dag för att hålla sin föreläsning.

Jag tycker att Den stora utställningen är en både spännande och intressant bok. Intrigen omkring Einstein och hotet mot honom ger spänning och stor dramatik. Skildringen av 20-talets vardagsliv med exempelvis kvinnans situation är väldigt intressant att läsa. En del kända namn och verkliga händelser omnämns. Både Ellen, Nils, Otto och Einstein själv turas om att "berätta". Denna berättelse kan jag varmt rekommendera, oavsett om man trivs med att läsa om det vanliga livet förr, eller om man vill ha en spännande bok. Själv lärde jag också känna Einstein lite mer, och det är ju inte fel.



2 kommentarer: