söndag 18 februari 2018

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

Boken med den långa och lite omständiga titeln Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap har blivit film.


Omslaget till pocketversionen.

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap kom ut på svenska första gången i september 2008. Då var det inte alldeles vanligt att förlag här i vårt avlånga land publicerade eböcker. Därför finns tyvärr inte denna titel som ebok på svenska. För knappt ett år sedan kom den däremot ut som ljudbok. Lite mystiskt att förlaget då inte passade på att även "skruva ihop" en ebok av den, tycker jag.

Av någon lustig anledning har jag helt missat att läsa denna bok, som annars låter som en alldeles given berättelse för mig. När den kom 2008 hade jag nämligen ingen läsplatta, och skulle mycket väl ha kunnat hänge mig åt pappersboken. Så här skriver förlaget om berättelsen:
"London januari 1946: Livet börjar så smått återgå till det normala efter kriget och för författaren Juliet Ashton innebär det att hon nu på allvar kan börja fundera på sitt nästa bokprojekt. En dag får hon ett brev från en Dawsey Adams på den lilla ön Guernsey i Engelska kanalen. 
Juliet och Adams börjar brevväxla. Han berättar om livet och människorna på ön och om tyskarnas ockupation av Guernsey under krigsåren. Och han berättar om öns mycket speciella läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. Snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslas av deras öden och liv och bestämmer sig för att besöka sina nyfunna vänner. Det blir en resa som förändrar hennes liv. 
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap är en gripande och stark berättelse om vänskap, kärlek och böcker. Hur människor under svåra förhållanden hämtar kraft i läsningen och hos varandra."
Mary Ann Shaffer och Annie Barrows heter författarna, som dessutom är släkt med varandra. Annie är nämligen Marys syskonbarn. Bibliotekarien Mary Ann Shaffer gjorde med denna berättelse debut som författare. Tragiskt nog blev det också hennes enda bok, eftersom hon dog 2008.

Frågan är nu om jag ska försöka stå ut med att läsa denna berättelse som pocket, med alla de negativa konsekvenser* det för med sig, eller om jag ska lyssna på ljudboken. Eller ska jag rentav invänta att filmen kommer, och se den i stället?
*Pocketböcker har inga marginaler att tala om. Texten är pytteliten och radavståndet nästan obefintligt. Och inte kan man göra något åt det hela heller. För att inte tala om hur det prasslar då man ska vända blad i en pappersbok. Nä, tacka vet jag att läsa eböcker i en läsplatta. Då kan man göra sina personliga inställningar och njuta av läsningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...