söndag 21 januari 2018

Versioner av oss

Det gäller verkligen att hålla tungan rätt i mun när man läser den här boken. Men bra är den! Laura Barnett har skrivit Versioner av oss, och Emö Malmberg har gjort översättningen till svenska.


Illustration: Emma Kelly.

Såg du filmen Sliding Doors, som kom 1998? I så fall förstår du vad jag menar då jag säger att Versioner av oss är som en litterär variant av denna film. För dig som inte sett Sliding Doors, finns här en liten resumé.

Men åter till boken Versioner av oss. Eva och Jim är båda runt 20 år gamla och går på universitetet år 1958. De känner inte varandra, men kommer i kontakt med varandra genom en smärre olyckshändelse i en park. Detta är upptakten till tre olika versioner av hur deras liv sedan utformas.

I version nummer ett blir de båda ett par och följs åt genom livet. De vill båda satsa på sina respektive karriärer och stöttar varandra i detta. Men livet blir inte alltid som man kanske lite rosenskimrande tänker sig att det ska bli. Hur tacklar man motgångar? Kan Eva och Jim stå starka tillsammans?

I version nummer två går Eva och Jim åt varsitt håll efter den lilla händelsen i parken. Eva utformar sitt liv efter de förutsättningar hon har och Jim gör detsamma på sitt håll. Men deras vägar kommer att korsas igen under årens lopp. Flera gånger till och med.

I version nummer tre blir Eva och Jim inledningsvis ett par, men vissa omständigheter gör att Eva fattar beslutet att lämna Jim. De lever båda på varsitt håll under årens lopp, men kan inte glömma varandra. Kommer de att mötas igen?

Dessa tre versioner varvas hela tiden medan berättelsen går framåt. Eva och Jim är självklart centralgestalterna. Runt omkring dem finns även föräldrar och vissa vänner, som är desamma i alla tre versionerna. Så långt är det lätt att hålla reda på alla. Men när det gäller barn börjar det bli lite klurigare; dessa är förstås inte desamma i de tre olika "livsödena". Även yrkesmässigt ser det olika ut, även om både Jim och Eva strävar efter samma inrikting oavsett vilket av "liven" de lever. Jim har en konstnärlig ådra efter sin far, som var en berömd målare, medan Eva är litterärt intresserad och funderar på att skriva böcker. I de olika versionerna i deras respektive liv, kommer de olika långt i sina karriärer på dessa områden. Man får följa hur det går för Eva och Jim ända fram till "modern" tid, nämligen år 2012.

Det är väldigt intressant och spännande att läsa dessa versioner av Evas och Jims liv. En till synes liten händelse kan leda till så helt olika saker, men även senare kan livets vägval bli avgörande på olika vis. Det gäller verkligen att koncentrera sig då man läser den här berättelsen, som är som en triptyk. Kapitlens titlar är tydliga med vilken version det gäller samt på vilken plats och vid vilken tid händelserna utspelar sig. Tack vare detta kunde jag lätt rekapitulera det som tidigare hänt i respektive version – och det behövde jag! Det är mycket att hålla reda på, men boken är mycket läsvärd.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...