torsdag 25 januari 2018

På andra sidan väggen

Shari Lapenas debutroman gör mig verkligen inte besviken. Den är spännande och den tar överraskande vändningar. På andra sidan väggen är en perfekt bok för sådana läsare som, liksom jag, vill ha en spännande berättelse utan alltför mycket besinningslöst våld. Lena Karlin har gjort översättningen till svenska.


Illustration: F. Schmidt.

Anne och Marco – ganska nyblivna föräldrar till lilla Cora – har blivit bjudna till grannparet på middag. Dessvärre har barnvakten ringt återbud strax innan middagen och grannarna har tydligt sagt ifrån att den lilla flickan inte är välkommen. Anne tycker att hon kan stanna hemma och passa dottern, men Marco övertygar henne om att de kan lämna Cora ensam och gå på bjudningen tillsammans. De bestämmer att de ska titta till henne varje halvtimme och utöver det har de ju babylarmet med sig till grannarna. 

Det blir några glas vin till maten och grannkvinnan flirtar ganska ogenerat med Marco. Anne tänker på Cora och tycker att hela tillställningen känns ganska jobbig. När hon till sist lyckas få med sig Marco hem igen, väntar en fasansfull upptäckt. Cora är borta!

Polisen tillkallas förstås. En minutiös genomgång av parets bostad inleds, på samma gång som Anne och Marco förhörs. Generande fakta kommer i dagen. Det är uppenbart att både Anne och Marco är ganska berusade efter bjudningen. Anne tar dessutom medicin mot sin förlossningsdepression. Dagarna går och sakta men säkert avslöjar polisen allt fler förhållanden som pekar mot att endera Anne, Marco eller båda är ansvariga för flickans försvinnande. Föräldraparet å sin sida griper efter alla halmstrån de kan komma på för att få sin flicka tillbaka. De är övertygade om att hon är kidnappad. De vill inget annat än att få hem henne igen, och kan inte förstå polisens antydningar; de båda är ju helt oskyldiga. Eller?

Shari Lapena för berättelsen framåt och får mig i tur och ordning att tro på olika förklaringar. Men just som en lösning börjar låta trovärdig, presenteras ännu en som är minst lika trovärdig. När man till sist minst anar det, kommer en helt oväntad vändning. Jag tycker verkligen att författaren lyckats mycket bra; jag kan nästan inte lägga boken ifrån mig. På andra sidan väggen är riktigt fängslande. 2 kommentarer:

  1. Den ligger i min att läsa hög. Nu blev jag mer sugen på att läsa den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra att mitt inlägg inspirerar till läsning! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...