måndag 1 januari 2018

Kärlekens fyra årstider

Vissa berättelser tar nästan andan ur en. Så var det med Kärlekens fyra årstider. Den är skriven av Grégoire Delacourt, och översatt till svenska av Sofia Strängberg.


Omslag: Magnus Petersson.

Fyra olika kärlekspar i olika åldrar har, utan att veta om det, en gemensam nämnare, nämligen nationaldagsfirandet sommaren 1999. Det är, enligt somliga, den sista sommaren innan världen går under. Vid millennieskiftet finns nämligen risken att alla datorsystem kollapsar. Det var vad många trodde då.

Dessa fyra par känner inte varandra, men de befinner sig på samma plats. I livet har de kommit olika långt, liksom med kärleken. Genom dessa par får läsaren möta den unga olyckliga kärleken, den vuxna omöjliga kärleken, den medelålders stagnerade kärleken samt inte minst den livslånga trogna kärleken. Varje par har en “talesperson”. Deras relation beskrivs genom den ena partens ögon. De här människorna presenteras kronologiskt efter ålder, och får var och en sitt kapitel. Läsaren får ta del av personliga problem, glädjeämnen och funderingar. När nationaldagsfirandet i Le Touquet äger rum är de där allihop.

Jag kan inte berätta alltför mycket, tycker jag, för då kanske jag förstör din läsupplevelse. Men jag kan säga att jag läste den här boken med allt större nyfikenhet. Rätt vad det var blev jag "tvungen" att bläddra tillbaka och kontrollera hur det var med de "beröringspunkter", som uppenbarar sig, då dessa par på olika sätt kommer i kontakt med varandra. Det blir som ett pussel, vilket gör att man anar, utan att veta säkert, vad som händer längre fram. Det finns överraskningar! Människoödena fängslar! Särskilt det äldre parets skildring tar andan ur en. Men, som sagt, jag kan inte säga mycket mer än så här. Kärlekens fyra årstider är en bok som verkligen grep tag i mig och gjorde mig andlös.
PS En bok som denna är helt underbar att läsa, men den gav mig också svårigheter. För vilken bok ska man kunna läsa efter en upplevelse som den här? Vilket dilemma jag fick! DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...