tisdag 30 januari 2018

Gör ditt barn rikt

Funderar du på hur du ska lära ditt barn om ekonomi och pengar? Eller grubblar du på om, och i så fall hur, du ska spara pengar åt barnen? Då är boken Gör ditt barn rikt något för dig. Den har undertiteln Från veckopeng till förmögenhet. Jan Bolmeson och Charlie Söderberg ger sina bästa råd i dessa frågor.


Omslag: Anders Timrén.

Även om du inte har några barn, och därmed inte heller grunnar på till exempel veckopengsfrågor, är detta en väldigt bra bok att inspireras av. Författarna berättar utifrån sina egna erfarenheter och visar hur de gör och resonerar kring ekonomiska frågor.

Kortfattat menar de, att det viktigaste är att du själv bygger upp en bra buffert för oförutsedda utgifter. Därefter kan du börja spara på lång sikt i till exempel fonder. Detta sparande bör även det vara åt dig själv i första hand med tanke på att den framtida pensionen kan riskera att bli skral för många som idag är unga eller medelålders. Härefter kan man bygga upp ett långsiktigt sparande åt barnen, även det i till exempel fonder. Den som är mycket intresserad kan förstås också ägna sig åt aktiehandel. 

Nu kanske du tänker att sparande är något som välbeställda kan ägna sig åt, för hur gör man om man inte har så hög inkomst? Titeln kanske verkar avskräckande, för att skapa en "förmögenhet" låter ju ganska abstrakt och snudd på omöjligt. Eller? Författarna vill faktiskt uppmuntra alla att börja spara. Även en liten slant i månaden ger på sikt ett litet kapital, som kan vara nog så välkommet och behövligt oavsett om du sparar till dig själv eller till barnen. Inte minst viktigt är dessutom författarnas grundläggande råd; att framförallt se till att man bygger upp en buffert för oförutsedda utgifter. 

Även om man lyckas bygga upp ett mer eller mindre stort startkapital åt sina barn, bör man dessutom lära dem om ekonomi och pengar. Annars är jobbet i princip ogjort, om de står utan kunskap att hantera vad de får. Detta går författarna också in på i boken.

Gör ditt barn rikt är en mycket lättläst, läsvärd och klok bok, som ger en många saker att fundera på. Den är full av konkreta råd och inspirerar till att ta krafttag om den egna ekonomin.2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...