tisdag 2 januari 2018

Ester Karlsson med K

När jag läst klart Kärlekens fyra årstider, satt jag där med dilemmat vilken bok jag egentligen skulle kunna fortsätta med efter en så fantastisk läsupplevelse. Det fick helt enkelt bli något lagom lättläst och underhållande. Valet föll på Ester Karlsson med K, som är skriven av Christina Olséni och Micke Hansen.


Omslag: Nils Olsson.

Ester blev änka för två år sedan och har sedan dess levt ganska tillbakadraget i sin våning* i bostadsrättsföreningen Lärkan i Lund. Som tur är har hon sin syster Barbro och svågern Arne i våningen under. De båda gav henne kakaduan Roland som sällskap efter makens bortgång. Ester har dock ganska svårt för Arne, som är hypokondriker och helst pratar om både sjukdom, skador och död. Han är dessutom superpedantisk med sin bil. Ska någon åka med i den, måste de sitta på en särskild filt som Arne noggrant lägger ut.

Allt går sin gilla gång i livet. Kaffestunder med systern, matning av Roland och andra vardagliga ting, såsom att få sin namnskylt på dörren korrekt stavad, präglar Esters 78-åriga liv. Men plötsligt en dag hittas föreningens vaktmästare död i sitt förråd på vinden. Ester är en av de första på plats och hon inser att mannen inte dött en naturlig död – inte med en skruvmejsel som sitter instucken rakt i hjärtat! Då tänds ett engagemang hos Ester, som gör att hon bestämmer sig för att driva en egen utredning parallellt med polisen.

Grannarna, som vant sig vid att knappt se skymten av den gamla damen på fjärde våningen, får nu finna sig i att bli utfrågade och granskade. Snacket går i huset, och snart står det klart att mordet är begånget av någon i föreningen. Frågan är bara vem. När ännu en död person hittas, denna gång i soprummet, börjar grannarnas misstankar riktas mot just Ester. Är det inte lite misstänkt att hon springer runt och frågar ut alla?

Ester Karlsson med K är en klassisk pusseldeckare, där gärningsmannen finns bland en begränsad grupp människor. Polisernas arbete sker lite grand i periferin, och det är Esters insatser som är det centrala för att lösa gåtan. Till sin hjälp har hon förstås sin syster. Svågern Arne blir också invigd, och Ester (och läsaren) får allt revidera sin åsikt om den mannen. Han är den som kommer grundorsaken till vaktmästarmordet på spåren. Och den där andra personen – varför dör vederbörande? Tja, allt hänger kanske inte samman på det sätt som det först ser ut. Ester Karlsson med K är en lite lagom smårolig deckare. Lättsmält underhållning och mycket stor igenkänningsfaktor för den som känner till Lund. Ta gärna en titt på klippet här nedan, där författarna presenterar sin bok.


*Det heter alltså våning – absolut inte lägenhet! – enligt Ester själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...