tisdag 19 december 2017

Unnhild

Urban fantasy är en gren inom genren fantasy, såvitt jag förstår. Den här varianten av fantasy utspelar sig i nutid och på en verklig geografisk plats, ofta en stad. Precis som andra fantasyberättelser innehåller den inslag av magi och mytologiska väsen av olika sorter. Jag brukar sällan söka mig till urban fantasy när jag väljer böcker att läsa, men när jag hörde talas om Unnhild blev jag faktiskt intresserad. Kanske var det den snygga framsidan och den vikingaklingande titeln, som avgjorde saken. Andrea Grave-Müller heter författaren.


Omslag: cinna.se.

Sara och Amanda tycks först vara som vilka unga kvinnor som helst. De studerar och bor i Göteborg. Men skenet bedrar. Det upptäcker man som läsare så snart Amanda beger sig ut i skogen i Mölndal för att försöka uppnå lugn och ro inför en intensiv tentaperiod. 

På vägen hem genom skogen öppnar sig ett slukhål under henne. Visserligen faller hon inte så långt ner, men klarar inte att ta sig upp på egen hand. Täckningen på telefonen är dålig, men Amanda lyckas ändå varsko Sara om vad som hänt. I slukhålet finns två tunnlar. Kan någon av dem leda ut? Amanda beger sig in i dem, men det skulle hon nog aldrig ha gjort.

Under tiden sätter Sara fart för att undsätta sin väninna. Hon är orolig, för hon känner till området där Amanda försvunnit. I marken under skogen bor trollen. Vem vet vad stackars Amanda kan råka ut för om hon möter den värsta slyngeln av alla trollen. Som väl är har Sara sina egna kontakter bland trollen, och får hjälp i sitt sökande efter väninnan. Tyvärr blir hon avbruten när den uppdragsgivare hon arbetar för kallar på henne. Sara måste lämna skogen, och vem vet vad Amanda kan råka ut för under tiden. I värsta fall kan hon bli bergtagen!

Unnhild blev en helt fantastisk läsupplevelse för mig! Saras jakt på Amanda är gripande, men på samma gång är skildringen av trollen riktigt rolig och fantasifull. Detta att bli bergtagen har jag inte funderat på så mycket tidigare, även om jag känner till begreppet, men tack vare denna pärla till novell har jag nu lärt mig "allt" om denna sedvänja bland forntida troll. ;-) Vilka Sara och Amanda egentligen är och hur det går för dem bland trollen tycker jag att du ska ta reda på genom att läsa Unnhild.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...