söndag 24 december 2017

Jul med Bob

Jag blev väldigt förtjust i katten Bob då jag första gången läste om honom och hans husse James Bowen. Gatukatten Bob heter den första boken och efter att ha läst den ville jag läsa mer, trots att det då inte fanns fler böcker översatta till svenska. Därför läste jag The World According to Bob (som numera finns på svenska under namnet Mitt liv med Bob). Den tredje boken, Jul med Bob, är lika gripande och läsvärd, tycker jag. James Bowen är författaren och Lottie Eriksson har översatt boken till svenska.
I Jul med Bob får vi möta Bob och hans husse under några krävande dagar i december. London har drabbats av stark kyla och snöstormar. Det är mycket svårt för James och Bob att ge sig ut och arbeta på gatorna under de här förhållandena. Att vara gatumusikant och tidningsförsäljare i kylan är krävande. Men arbeta måste de. Julen står för dörren och pengar behövs inte bara för julfirandet utan också för livets nödtorft, som el och gas. James har aldrig haft några särskilt positiva erfarenheter av julfirande. Men tillsammans med Bob håller han på att bygga upp en ny tradition kring julen. Därför är det viktigt för honom att köpa hem julmat i den mån han har råd. Men elen och gasen är förstås det riktigt viktiga i dessa tider av sträng kyla. Under de här decemberdagarna får James uppleva fina stunder då människor söker upp honom för att bidra till hans och Bobs julfirande. Han blir överväldigad och funderar på hur han ska kunna tacka. Han kommer på hur han ska göra och dagarna före jul blir fyllda av många vackra upplevelser. När själva högtiden står för dörren inser James återigen hur stor betydelse Bob har för honom och hans möjligheter att komma på rätt köl i livet. 

Jul med Bob är verkligen en gripande berättelse om livet på gatan för den som inte har särskilt mycket. Att lille Bob är mycket viktig för James är alldeles tydligt. Dessutom är det förstås roligt att få ta del av Bobs personlighet, beskriven på James tillgivna sätt. 

God jul önskar jag dig!1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...