måndag 13 november 2017

Det tyska huset

Jag har alltid gillat Arnaldur Indri∂asons deckare, som utspelar sig i Islandsmiljö. Därför hade jag förstås höga förväntningar på den hans senaste bok; Det tyska huset. Den är översatt till svenska av Ingela Jansson.


Omslag: Miroslav Sokcic.

En handelsresande hittas mycket brutalt mördad. Det ser i princip ut som att han har blivit utsatt för en regelrätt avrättning i sitt eget hem. På grund av detta dras misstankarna snabbt mot de arméstyrkor från både Storbritannien och USA, som använder Island som bas under andra världskriget då boken utspelar sig.

Den isländske polisen Konrad Flóvent får hand om fallet trots att han är ganska ny. Militären vill dock ha insyn i utredningen och sänder Thorson, en ung kanadensare med isländsk bakgrund, som hjälp och som "spion". Den högsta arméledningen vill nämligen veta precis hur det går och de vill helst ta över hela fallet själva.

Flóvent kämpar på med utredningen. Det kommer dock som en stor överraskning då man uppdagar att man dragit förhastade slutsatser om den dödes identitet. Då blir det ännu fler pusselbitar som behöver läggas för att lösa fallet. Frågan är om det kan handla om avancerat spionage, eller rentav kontraspionage, eller om det "bara" är ett svartsjukedrama, som är orsak till mordet.

Jag kan inte påstå att detta är en av Arnaldurs bättre böcker. Visst är Det tyska huset spännande, men jag upplever också att den under långa delar går ganska trögt framåt. Det är väldigt mycket "prat", både i form av samtal och förhör, som leder till att fallet till sist blir löst. Men dessa samtal känns många gånger onödigt långa genom diverse upprepningar. För övrigt tycker jag också att översättaren har gjort fel då hon använder verbet "fotade" (i betydelsen fotograferade) i stället för något mera tidstypiskt. Men det sistnämnda ska inte ligga Arnaldur till last förstås. Min uppfattning är att om du aldrig har läst något av Arnaldur Indri∂ason tidigare, bör du börja med hans förra deckarserie, i vilken Erlendur Sveinsson löser fallen. Den gör honom mer rättvisa, tycker jag.2 kommentarer:

 1. Hej Bokskorpionen,
  Här kommer en fråga som inte är relaterad till boken utan till e-readers. Jag har sedan tidigare en Sony T1 men tänkte uppgradera och kollar på Kobo eftersom jag vill kunna låna från bibliotek. Men går det att ladda ner böcker direkt via läsplattan eller måste man gå via datorn? Jag har googlat runt en hel del men inte blivit klok på detta. Hälsningar E.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej E!
   Så trevligt att få en sådan fråga! Jag har erfarenhet av tre olika Kobo; Kobo Mini, Kobo Aura HD och Kobo Aura H2O. Det är mycket bra och lättanvända plattor alla tre, men tyvärr fungerar det inte att ladda ner låneböcker direkt. Man måste dessvärre gå via sin dator. Om det är mycket viktigt för dig att kunna låna böckerna direkt i plattan, kan jag i stället rekommendera att du tittar närmare på Adlibris Letto Frontlight. Den plattan har vad du efterfrågar. Min gästbloggare, Leo, skrev mycket ingående om plattan och du hittar inlägget genom denna länk. Lycka till med ditt sökande efter en ny läsplatta! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...