lördag 7 oktober 2017

En trogen kvinna

I En trogen kvinna fortsätter Jane Gardam att berätta om tre personers levnadsöden under 1900-talet. Som titeln antyder är det i denna bok hustrun till En engelsk gentleman, som får komma till tals. Översättningen till svenska har Annika Hultman Löfvendahl och Jan Hultman gjort.


Omslag: Moa Schulman.

Betty Macintosh förblir En trogen kvinna genom hela sitt äktenskap. Som ung möter hon Edward Feathers – En engelsk gentleman, som har en ganska tragisk bakgrund. (Han blev moderlös vid födseln och hans far hade inte förmåga att knyta an till sonen.) Därför blir hans frieri till Betty väldigt speciellt. Han ber henne nämligen att aldrig lämna honom. Det gör hon inte heller. Trots det har hon en lite speciell relation till Edwards ärkefiende och karriärmässiga rival genom hela livet. Egentligen börjar detta märkliga triangeldrama redan i samband med förlovningen. Då tar nämligen Edward inget initiativ till att fira eller umgås med sin nyblivna fästmö, vilket Betty tycker är lite konstigt.

Paret bosätter sig i början av sitt äktenskap i London. Men efter ett tag tycker de sig inte kunna bo kvar. Det händer saker både i Edwards karriär och i deras privata liv, som gör att de väljer att flytta till Hongkong. Under deras många år tillsammans börjar dock Storbritanniens imperium att falla sönder och en flytt tillbaka till den engelska landsbygden blir lösningen på äldre dar. Då knyter Betty samman cirkeln genom att välja ett speciellt hus ute på landet.

Pö om pö får man veta mer om vad som döljer sig i parets förflutna och i deras gemensamma historia. Sakta och lågmält avslöjar Jane Gardam hemligheter, som legat fördolda för läsaren. En trogen kvinna kompletterar historien, som började berättas i En engelsk gentleman, mycket väl. Nu väntar jag ivrigt på att få läsa Edwards ärkefiendes syn på skeendena i boken De sista vännerna.2 kommentarer:

  1. tyckte mycket om båda böckerna, köar för den tredje.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ska bli spännande att se hur allting ter sig genom Terence Veneerings ögon.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...