tisdag 26 september 2017

Tid att ta farväl

Jag har nyss läst en både annorlunda, tänkvärd och spännande bok. Den heter Tid att ta farväl och är skriven av S D Robertson. Översättningen till svenska är gjord av Frida Lindholm.
Will har levt ensam med sin 6-åriga dotter Ella sedan hon var nyfödd. Tragiskt nog dog Ellas mamma då hon föddes. Därför har Will lovat sin dotter att aldrig lämna henne. Det löftet blir dessvärre riktigt svårt att hålla redan från första sidan i boken.

"Att dö stod inte på listan över saker att göra som jag hade skrivit tidigare under eftermiddagen."

Detta konstaterar Will i samma stund som han blir ihjälkörd av en bilist. Som om hans själ har lämnat kroppen och står vid sidan om, betraktar han händelseförloppet efter olyckan. Han försöker uppmana ambulanspersonalen att kämpa lite till med återupplivningsförsöken, men de tycks inte höra honom. Förbryllad konstaterar Will att han blir dödförklarad, men ändå står han ju där på trottoaren nästan som livs levande.

På samma gång som Will försöker förstå vad som egentligen hänt, inser han att Ella väntar på honom på sin skola. Han var ju på väg dit på cykel för att hämta henne. Då blir hans bekymmer ännu större; han har ju lovat att aldrig lämna henne! Och nu är han ju död! Hur ska han lösa detta?

Will lever nu som ande – osynlig för alla levande. En annan ande, Lizzie, är utsedd att vara hans guide. Inledningsvis ska hon guida honom en liten tid på jorden, och därefter är tanken att hon ska leda honom över till andra sidan. Såvida han inte bestämmer sig för att stanna permanent bland människorna på jorden. När Will inser att han har detta val, tycker han sig se nya möjligheter att hålla sitt löfte till Ella. Han försöker pressa upplysningar ur den motsträviga Lizzie. Han vill nämligen försöka få kontakt med Ella. Men allting har ett pris. Valet att stanna för evigt på jorden skulle innebära att han aldrig någonsin får gå över till den andra sidan – platsen där Will faktiskt skulle kunna få möta sin döda fru igen. Försöken att ta kontakt med Ella skulle kunna betyda stora framtida svårigheter för henne. Will lyckas övertyga Lizzie om att få extra lång betänketid inför sitt ödesdigra val, men det är verkligen ingen lätt match att fatta ett beslut. Särskilt inte när en väl dold hemlighet plötsligt avslöjas och leder till tragiska konsekvenser. 

Min beskrivning av bokens handling ger kanske intryck av flummighet, men faktum är att detta är en väldigt läsvärd bok. Ingen av oss vet vad som händer efter döden. Men de dilemman Will råkar ut för är mycket tänkvärda. Lizzie avslöjar dessutom att det finns två ställen man kan komma till "på andra sidan" – ett angenämt och ett ... ja, mindre angenämt, om man ska uttrycka det milt. Vissa situationer i berättelsen gör att både Will och läsaren blir fulla av tvivel – vem kan man lita på egentligen? Har Lizzie rent mjöl i påsen? Vad är det för otäcka krafter som tycks vara ute efter Wills andekompis Arthur? Om du kan tänka dig att läsa en fantasifull, men ändå verklighetsnära berättelse, tycker jag att du ska ta dig an Tid att ta farväl. Den är som en feelgood-berättelse, fast med väldigt annorlunda premisser.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...