fredag 15 september 2017

Det växte ett träd i Brooklyn

Två mycket gripande och tankeväckande böcker är Det växte ett träd i Brooklyn del 1 och del 2. De är skrivna av Betty Smith och baserade på hennes egen uppväxt under tidigt 1900-tal. Eva Alexanderson har gjort översättningen till svenska.


Omslag: Emma Graves.

Francie är en ung flicka då läsaren först möter henne. Hon lever under mycket fattiga förhållanden i Williamsburg – en stadsdel i Brooklyn, som i början av 1900-talet ligger strax utanför New York. Hon har en ett år yngre lillebror och syskonen betyder mycket för varandra. De hjälps åt att samla och sälja lump för att på så sätt bidra till familjens ekonomi. Deras mor sliter och släpar så mycket hon kan, eftersom hon är familjens huvudförsörjare. Fadern får ett och annat påhugg som sjungande servitör, men han har också alkoholproblem. Genom de båda böckerna får man följa familjens liv, barnens skolstart och tuffa skolgång, deras kamp för att överleva utan att ta emot allmosor. Det är många gånger ett mycket hårt liv, men i familjen finns trygghet, godhet och förstånd. Modern och hennes mor i sin tur har tydliga åsikter om vissa saker, som ger de båda barnen möjlighet att komma framåt i sina respektive liv. Klokskap som jag blir imponerad av. Fadern är trots sin alkoholism en trygg punkt för Francie. Han hjälper henne på sitt sätt till en skola som genom sin lugna miljö är mycket bättre för henne. Även det agerandet imponerar på mig. Francie älskar att läsa och drömmer om att bli författare.


Omslag: Emma Graves.

Den andra boken fortsätter där den första slutade. Här är Francie lite äldre. Hon tvingas sluta skolan i förtid för att hjälpa till med försörjningen. Men drömmen om att återuppta studierna finns där och favorityrket är fortfarande författare. Läsaren får följa hennes liv på arbetsmarknaden, hennes funderingar om tillvaron och framtiden. 

De här böckerna är mycket bra och läsvärda. Man får många funderingar och tankeställare. Ta bara de båda syskonens skolgång. Den första skolan Francie går i är alldeles fruktansvärd – det var verkligen inte fråga om att ge barnen hopp om en bättre framtid genom studier. Snarare tycktes lärarna vilja cementera deras hopplösa tillvaro i fattigdom. Det är väldigt roligt att läsa hur Francies far löser situationen åt henne. Även moster Sissy – analfabeten – hjälper Francie då hon har det svårt i skolan. Det märks att familjen, mostrarna och mormodern vägrar låta sig kuvas, och det är hoppfullt. Gillar du den här typen av skildringar, är Det växte ett träd i Brooklyn en berättelse du måste läsa!




PS Det växte ett träd i Brooklyn utkom första gången 1943. Efter två år blev den filmatiserad. DS

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...