onsdag 30 augusti 2017

Edenbrooke

Gillar du finstämda kärleksberättelser från 1800-talets början? Då kan Edenbrooke vara en perfekt bok för dig. Den har jämförts med Jane Austens böcker, och en viss likhet kan nog finnas. Men Jane Austen är Jane Austen – hennes sätt att beskriva sin tid kan omöjligt efterliknas av nutida författare. Edenbrooke har däremot sin egen charm. Den är Julianne Donaldsons debutroman och är översatt till svenska av Tove Janson Borglund.


Omslag: Lars Sundh.

Den unga Marianne Daventry bor sedan drygt ett år hos sin mormor i Bath. Hon längtar hem till familjens egendom på landet. Men efter att hennes mor dött i en olyckshändelse, har fadern placerat Marianne och hennes tvillingsyster Cecily hos släktingar och själv begett sig till Frankrike. Marianne har inte träffat Cecily, som är inkvarterad i London, på väldigt länge. Inte heller fadern har hört av sig. Därför blir det en välkommen överraskning då Cecily och Marianne blir inbjudna att bo hos en ungdomsväninna till modern över sommaren. Egendomen Edenbrooke ligger ute på landet, vilket Marianne gillar, och tänk att hon ska få spendera en hel sommar tillsammans med Cecily!

Cecily har planer på att snärja äldste sonen på Edenbrooke. Marianne själv nöjer sig med att äntligen resa bort från det trista Bath och komma till lugnet på landet. Men hela vistelsen blir något helt annat än vad Marianne någonsin kunnat föreställa sig. Det börjar redan på resan från Bath till Edenbrooke. Då blir vagnen, som Marianne och hennes kammarjungfru reser i, utsatt för ett överfall av en stråtrövare. Det märkliga är att stråtrövaren främst tycks vara intresserad av att ta Mariannes medaljong, som hon har runt halsen. Den innehåller ett miniatyrporträtt av modern som ung. Marianne gör en heroisk insats och styr på egen hand vagnen, med kammarjungfrun och den beskjutne kusken i, mot ett värdshus. Väl där råkar hon på en ung gentleman, som hjälper till på allehanda vis, men vägrar avslöja sitt namn. Marianne vet inte vad hon ska tro. Men när hon till sist anländer till Edenbrooke får många saker en förklaring. Men vissa företeelser får hon grunna länge på innan hon får klarhet.

Genom att läsa Edenbrooke får du både dramatik, spänning och kärlek i samma bok. Marianne är en mycket sympatisk person. Hon har alltid stått i sin systers skugga och sett till att Cecily fått det hon velat ha. Det är lätt att engagera sig i Mariannes funderingar om detta; å ena sidan vill hon fortsätta måna om systern, men å andra sidan skulle hon även vilja tänka på sig själv. Hur långt är Marianne beredd att gå för att tillmötesgå systerns önskningar? Det händer en hel del i berättelsen, och jag tycker att Julianne knyter ihop trådarna väl. Jag rekommenderar Edenbrooke till dig som gärna vill läsa en romantisk bok, kryddad med spänning, som utspelar sig i brittisk 1800-talsmiljö.2 kommentarer:

  1. Tack för en bra sammanfattning! Allt som är likt Jane Austen måste läsas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det var roligt att höra att du gillar min recension! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...