Sidor

tisdag 11 juli 2017

Med Andrée mot Nordpolen

Idag är det 120 år sedan ingenjör Salomon August Andrée och hans expedition lyfte med sin vätgasballong Örnen och gav sig iväg mot Nordpolen. Stolta for de iväg från Danskön på Svalbard den 11/7 1897 med målet att bli de första i världen som tagit sig till Nordpolen, men föga anade de då hur hela resan skulle gå.


Bilden är tagen på Flormans ateljé i Stockholm.

Porträttet visar Knut Fraenkel och Nils Strindberg med expeditionsledaren Andrée sittande framför sig innan avresan till Svalbard 1897. Fotografiet är taget i början av maj. Bara fem månader senare var alla tre döda – men omvärlden skulle inte ha en aning om detta förrän 33 år senare.

Det är lätt att både fascineras och förskräckas av berättelsen om denna ödesdigra och mytomspunna nordpolsexpedition. Eftersom det dröjde så länge innan expeditionens öde upptäcktes, blev det en sensation då dess tre medlemmar och deras utrustning, dagböcker och fotografier återfanns 1930. Redan samma år kom den första boken om expeditionen ut. Den heter Med Örnen mot polen, och baseras på de gamla dagböckerna. Du hittar den alldeles gratis som ebok hos Litteraturbanken.

Sedermera kom det ut många fler böcker om Andrée och hans expedition. Dessa är skrivna ur olika perspektiv. De böcker jag har läst, finner du på min samlingssida om Andréeexpeditionen. Där hittar du också länkar till annat som rör detta ämne, till exempel ett besök på Grenna Museum, gamla fotografier och Bea Uusmas sommarprat.

Synen på Andrée och hans initiativ till denna expedition har varierat under årens lopp. Men oavsett vad man har för åsikt, tycker jag att de tre herrarna förtjänar en liten tanke idag, på årsdagen av deras avfärd.8 kommentarer:

 1. har några äldre böcker i min bokhylla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka då? Har du läst dem? Läsvärda?

   Radera
 2. Tack för påminnelsen! Jag har också haft Andréeperioder, men när Bea Uusmas bok kom hamnade ju allt annat nörderi i skuggan. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den inspirerade till fördjupning i Andrée och hans expedition. :-)

   Radera
 3. Såg att de skulle få in nya föremål på Tekniska museet här i Stockholm :-)

  SvaraRadera
 4. Tänk att 120 år har gått och vi funderat fortfarande😉

  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk att vi gör det! Människan gillar nog mysterier. ;-)

   Radera