torsdag 29 juni 2017

By Book or by Crook

Gillar du böcker, läsning, bibliotek, Jane Austen, katter, fyrar och inte minst en god deckargåta i stil med Agatha Christies deckarnötter? Vill du kanske rentav uppleva alla dessa saker i en och samma berättelse? Då vet jag en bok som skulle passa utmärkt för dig. Den heter By Book or by Crook och är skriven av Eva Gates. Namnet är en pseudonym för den kanadensiska deckarförfattaren Vicki Delany. By Book or by Crook är första delen i en serie som kallas The Lighthouse Library Mysteries. Tyvärr finns de här böckerna inte översatta till svenska, men de är inte svåra att läsa på engelska.
Precis som namnet på deckarserien antyder, så har man alltså skapat ett bibliotek i en fyr. Själva fyren, Bodie Island Lighthouse*, är dessutom i alla högsta grad aktiv – om än automatiserad så som alla aktiva fyrar är nuförtiden. Den unga bibliotekarien Lucy behöver "starta om" sitt liv. Hon mer eller mindre flyr från de sociala kraven i Boston och sitt gamla arbete på anrika Harvard Library. Hon får bo hos sin moster i Outer Banks och genom sin släkting får hon till sin stora lycka chansen att arbeta i fyrbiblioteket. Det finns till och med en liten tjänstebostad åt henne i fyren.

Strax efter att Lucy börjat på sitt nya arbete skall en alldeles speciell utställning invigas. Det är nämligen så att chefsbibliotekarien lyckats få låna en unik och komplett samling av Jane Austens titlar som förstautgåvor. Gissa om det är många litteraturintresserade som bara väntar på att få se dessa böcker!

Innan allmänheten får tillträde till samlingen avhålls en invigningsfest för särskilt inbjudna. Bland dessa finns till exempel den dryge ordföranden i biblioteksstyrelsen. Redan under festens mingel kan man ana att det finns kontroverser bland somliga inbjudna. Festen avlöper inte riktigt som tänkt, för plötsligt hittas styrelsens ordförande mördad i just det rum som reserverats för Jane Austen-utställningen. Bara en stund innan har han grälat med bibliotekschefen. Det är dessutom hon som hittar honom död. Till Lucys stora förvåning är nu hennes nya chef huvudmisstänkt. När sedan de dyrbara förstautgåvorna försvinner, en efter en, är katastrofen ett faktum. Polisen tycks bara få än mer vatten på sin kvarn. Frågan är om Lucy och hennes kollegor kommer att kunna lösa gåtan – de är alla tre övertygade om sin chefs oskuld.


Verklighetens Bodie Island Lighthouse.
Fotograf: Pete. Bild via Wikipedia.

Som ni kan se är detta verkligen en nöt i bästa Agatha-stil. Mordet sker vid en sluten tillställning med ett visst antal inbjudna gäster på plats. Vem kan vara den skyldige? Lucy kämpar på med både gåtan och att etablera sig på orten. Läsaren får dessutom veta en del om hennes tidigare liv och varför hon "flydde" från Boston. Det kan emellanåt vara lite ensamt och kanske smått skrämmande att bo på egen hand i en fyr. Särskilt som en viss person, som hyser agg mot Lucy, gärna sprider ut små historier om människor som förolyckats i fyren. Lucy har dock sällskap av fyr- och bibliotekskatten. Det blir dessutom han som hjälper Lucy då det hettar till och mördaren plötsligt är ute efter även henne. Jag tyckte verkligen om den här boken och kommer att läsa fler delar i serien så småningom. By Book or by Crook kan passa utmärkt som semesterläsning för dig som vill ha en både spännande och charmig liten deckarnöt att grunna på i hängmattan.
*I verklighetens Bodie Island Lighthouse finns vare sig bibliotek eller någon personalbostad. Men fyren finns och används aktivt. Detta påpekar författaren i inledningen.

6 kommentarer:

 1. Det här låter som min kopp te. Jag slog till och beställde den, faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt! Jag hoppas du får en riktigt trevlig läsning! :-)

   Radera
 2. köpte den för jag gillar fyrar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör jag också! Mysigt med en bok som utspelar sig i en fyr! :-)

   Radera
 3. tips på flera fyr-böcker:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/search/label/Fyrar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, så spännande! Jag ska ta mig en titt. Tack för tipset! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...