måndag 8 maj 2017

Två gripande böcker

Här kommer ett dubbelboktips! De här båda gripande böckerna kan man läsa helt separat från varandra, om man vill. Men de hänger också samman, som en liten miniserie. Vill man uppleva dem i kronologisk ordning, börjar man läsa Barnmorskan i Hope River och fortsätter sedan med Tillbaka till Hope River. Patricia Harman har skrivit dem och Annika Sundberg har gjort översättningen till svenska.


Omslag: Maria Jörgel Andersson.
I Barnmorskan i Hope River får man möta Patience Murphy. Hon har gått i lära till barnmorska hos en erfaren kollega under ett par års tid. Kollegan är nu dessvärre död och Patience måste klara sig själv då hon tar hand om kvinnor på olika håll i trakten av Hope River – ett litet samhälle långt ute på landsbygden i West Virginia i USA. Tiden är svårast möjliga för alla; 1930-talets depression håller hela landet i ett fast grepp. Fattigdomen är mycket stor och arbetslösheten skyhög. Gruvorna i trakten läggs ner och de som kan flytta någon annanstans gör det. Många tvingas ut på vägarna som hemlösa flyktingar i sitt eget land. Trots detta blir kvinnor havande och barn ska förlösas. Patience får ibland betalt för sina insatser i pengar, men oftast blir belöningen matvaror eller annat. Ibland är hemmen så fattiga att hon inte kan få någon lön alls för mödan. Människor ställer upp för varandra i mesta möjliga mån, men att svarta och vita inte gärna beblandar sig med varandra står snart klart för Patience då hon bott i trakten ett tag. Som enda barnmorskan på mils avstånd tar hon dock hand om alla som behöver henne. Hon låter också en ung, svart kvinna dela hennes bostad – men inte som tjänsteflicka, vilket upprör somliga i bygden.

Att läsa berättelsen om Patience är mycket gripande och väldigt lärorikt. Boken ger verkligen perspektiv på ens egen moderna tillvaro. Det märks tydligt att Patricia Harman har stor kunskap om förlossningar eftersom hon själv är barnmorska. Hon har också gjort ett omfattande researcharbete omkring förhållandena under depressionen. Sådant imponerar! Berättelsen är dessutom mycket spännande. Patience döljer hemligheter i sitt förflutna. Hennes tillvaro som beskyddare och hjälpare åt de svarta gör att hon väcker ilska hos vissa i samhället. Det är svårt att lägga boken ifrån sig. Man måste bara få veta hur det kommer att sluta.

*

Omslag: Emin Mancheril/Åsa Björck.
Tillbaka till Hope River handlar om sjuksköterskan Becky Myers. Hon har tidigare tjänstgjort i Hope River, men valde att flytta därifrån i början av depressionen. Hon följde helt enkelt med då hennes arbetsgivare, doktor Blum, flyttade till en större stad i Virginia. Blums fru dör emellertid i en olycka och då går doktorn in i någon sorts stum, inåtvänd tillvaro. Han är okontaktbar och behöver hjälp och passning dygnet runt. Han är dock vare sig sängliggande eller fysiskt begränsad. Det går helt enkelt bara inte att få kontakt med honom. Becky ser som sin plikt att ta hand om honom. Ett steg i tillfrisknandet för doktorn kan vara att flytta tillbaka till Hope River. Därför ser Becky till att ta med honom dit. Men väl på plats får hon veta genom Blums advokat att doktorn är totalt utblottad och hans hus är sålt. Både hon och doktorn slungas rakt ned i den bittraste fattigdom och hemlöshet. Men genom sin gamla vän, barnmorskan Patience, får både Becky och doktor Blum hjälp med bostad. Arbete måste dock skaffas, så att Becky kan försörja både sig och doktorn. Men tiderna har om möjligt blivit ännu svårare i mitten av trettiotalet. Att få ens ett enklare jobb tycks vara mer eller mindre hopplöst. Ortens handlare förbarmar sig och Becky blir inledningsvis bud åt honom. Hon kör hem varor åt folk och kan då ha den okontaktbare doktorn med sig. Genom sitt arbete blir Becky vittne till armodet och behovet av sjukvård i trakten. På samma gång kämpar hon med att ta hand om doktorn. Tack vare det goda samarbetet med Patience och några andra människor (jag tänker inte avslöja vilka) lyckas Becky komma på något så när rätt köl i livet igen. Men det krävs hårt slit och många jobbiga upplevelser för att komma dithän.

Även denna berättelse är mycket gripande och ger många tankar om hur det var att leva så fattig vid den här tiden. Becky hade ändå "turen" att vara ordentligt utbildad. På så sätt kunde hon hanka sig fram. Och hur går det med doktor Blum? Kommer han någonsin att bli sig själv igen? Vad är det för hemligheter han döljer? Även denna bok blev mer eller mindre en sträckläsningsbok – jag var bara tvungen att få veta hur det skulle gå för Becky, doktorn, Patience och de andra. Båda de här böckerna om människorna i Hope River är mycket läsvärda!2 kommentarer:

 1. De här böckerna fastnade jag för ska lägga dem i min läs lista:)
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt de är perfekta för dig. Tror du kommer att bli fängslad av dem. God läsning, önskar jag dig! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...