söndag 9 april 2017

Skrivet i ljus

Visste du att ordet fotografi betyder "skrivet i ljus"? Det visste inte jag. Just nu pågår en utställning med detta namn på Moderna museet i Stockholm. Genom denna utställning kan den fotografiskt intresserade möta de första fotografernas verk. Dessa härstammar från sista halvan av 1800-talet. Läs mer om utställningen i Sydsvenskans artikel.


Andrées polarexpedition, fotograferad av Nils Strindberg 1897.

En fotograf, som levde under denna tid, var Nils Strindberg. Han fick tyvärr inte bli särskilt gammal, och därför vet vi inte hur han hade kunnat utvecklas som fotograf. Men ett antal av hans fotografier har blivit odödliga. Det är bilderna som skildrar Andrées polarexpedition – en upptäcktsfärd där Nils Strindberg deltog. Alla tre deltagarna dog under denna ödesdigra färd, men Nils bilder klarade mirakulöst att ligga nedfrusna i snö och is på Vitön i mer än trettio år. Några av hans fotografier finns med i utställningen Skrivet i ljus*.

Vill du läsa mer om Nils Strindberg och hans båda expeditionskamrater och deras ballongfärd mot Nordpolen? Det finns många böcker om dem. Jag har samlat det jag läst på samlingssidan Andrée-expeditionen.
*Skrivet i ljus pågår från den 8:e april till den 3:e september i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...