torsdag 13 april 2017

Minnen av en sång

Jag har bekantat mig med en, för mig, helt ny författare. Han heter Patrik Centerwall och har många strängar på sin lyra. En av dem är att skriva noveller. Det gör han verkligen med den äran. Det var riktigt roligt att avnjuta Patriks välskrivna berättelser i novellsamlingen Minnen av en sång.
Minnen av en sång innehåller läsupplevelser av de mest skiftande slag; jag ömsom skrattade och ömsom förskräcktes då jag läste berättelserna. Här kommer korta omnämnanden om några av dem samt i vissa fall en koppling till kategorierna i den novellutmaning som jag deltar i under året.

Titelnovellen Minnen av en sång handlar om en mycket märklig och fantastisk sångerska. Hon tycks vara evigt ung, eftersom hon framträder vid de mest skiftande tidpunkter med många års mellanrum. Frågan är dock om det är så nyttigt för en av berättelsens huvudpersoner, som är journalist, att göra efterforskningar om henne. Nyfikenheten driver honom dock framåt och han inbillar sig att han har chansen att göra ett riktigt scoop. En ruggig novell, som var så spännande att den var svår att lägga ifrån sig. Novellen passar in i kategorin "en novell med en titel som består av fyra ord", tycker jag.

Kulturkontrollanterna handlar om ett fiktivt, svenskt samhälle där särskilda kontrollanter undersöker huruvida medborgarna verkligen firar högtiderna som de skall. Syftet är att säkerställa att den svenska nationen kvarstår så som den alltid gjort. Om det inte firas traditionsenligt blir folk rapporterade. Straffet blir dryga böter, så höga att många blir tvungna att avbetala dem under resten av sitt liv. Inledningsvis kan det vara lätt att skratta åt denna novell och betrakta den som humoristisk, men den leder också till eftertanke. De två kontrollörerna, som är huvudpersoner, är dels en äldre, erfaren och dels en ung, ny och nitisk. Den äldre har börjat se mellan fingrarna då hon utför sina kontroller. Den yngre är så nitisk att han sätter dit sin egen mormor. Ruggigt och mycket tänkvärt!

Andersson heter en mycket gripande novell i samlingen. Den handlar om en ängel, som flyger jorden runt för att försöka hitta sina fränder. Man förstår att något hänt, som gör att många, kanske alla, änglar har gått under. Denna ängel har dock fått förhoppningar om att finna några vänner, eftersom en människa gjort omfattande iakttagelser och fört bok. De stämmer träff och ängeln hoppas få sina upplysningar. Men människan, som heter Andersson, vill mer än att bara lämna upplysningar. Varför inte få sig en flygtur först? Denna läsvärda, gripande novell passar bra i kategorin "en novell som handlar om ett mord".

Nattligt besök är en mycket fantasifull och fascinerande novell. Intet ont anande ställs huvudpersonen inför det faktum att han har en dubbelgångare. Hur detta går till är svårt att beskriva med några få meningar. Patrik har verkligen lyckats skriva en fängslande och underhållande novell. Man blir mycket engagerad i huvudpersonens vedermödor. Den här berättelsen passar bra i kategorin "en novell som handlar om vänskap", även om man skulle kunna säga att det handlar om en udda vänskap.

En sista kram är också en mycket gripande novell. Huvudpersonerna upplever att de plötsligt, vid olika betydelsefulla familjehögtider, får syn på någon som är mycket lik deras döde far. Vem kan det vara? Tillsammans försöker de forska i saken. Bilderna de tittar på avslöjar närvaron av någon som rentav skulle kunna vara deras far. Hur kan det vara möjligt? En dag kommer den gripande sanningen fram.

Detta var bara några av de mycket spännande, gripande, tänkvärda och fascinerande noveller, som Patrik skrivit. Hans novellsamling Minnen av en sång är mycket läsvärd och jag hade väldigt svårt att lägga den ifrån mig. Jag sträckläste i princip hela samlingen. Det är ett mycket gott betyg, för så brukar jag aldrig gripas av novellsamlingar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...