måndag 13 mars 2017

Hannas födelsedag

Idag är det Hannas födelsedag. Det är inte vilken Hanna som helst jag tänker på, utan en som föddes den 13:e mars 1867. Det är med andra ord 150 år sedan just denna Hanna föddes.


Hanna Johansdotter. Fotograf okänd.

Hanna, som hette Johansdotter i efternamn, hade nog inte varit känd för vare sig mig eller så många andra, om det inte vore för det grymma öde hon gick till mötes. Hon blev nämligen mördad en kort tid efter sin 22-årsdag. Mordet på henne är rikskänt under namnet Yngsjömordet. Jag har skrivit om Hanna och hennes öde samt några av de böcker som handlar om mordet i ett annat inlägg. Du hittar det genom denna länk.


Omslag: Yngve Svalander.

Den, i mitt tycke, bästa boken om mordet på Hanna Johansdotter är Yngve Lyttkens Yngsjömordet. I höstas fick den nytt liv som ebok. Yngve, som själv var advokat och därmed kunde tolka de gamla rättegångsdokumenten på bästa sätt, fick sin bok publicerad 1951. Tack vare Bonniers stora satsning på att ge ut äldre titlar, kan vi nuförtiden återigen få ta del av vad Yngve drog för slutsatser om mordet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...