fredag 3 februari 2017

Lily och bläckfisken

Lily är en tolvårig tax, och också sin husse Ted Flasks stora kärlek. De har delat livet sedan Lily var liten valp. Denna berättelse – om hunden och hennes husse – är Steven Rowleys debutroman. Emö Malmberg har gjort översättningen till svenska.


Illustration: Jill Tytherleigh.
Omslag: Lars Sundh.

Lily och bläckfisken börjar från slutet, kan man säga. Då läsaren först får möta Lily och Ted har Ted just upptäckt att Lily har en bläckfisk på sitt huvud. Nu är detta förstås inte en riktig bläckfisk, vilket snart står klart för såväl läsaren som människor i Teds och Lilys omgivning. Det är sorgligt nog så att Lily har drabbats av en tumör i huvudet. För Ted är det ändå en bläckfisk, och den är ute efter att roffa åt sig Lily. Ted vill förstås försöka bekämpa denna "bläckfisk" så mycket det bara går och på samma gång göra livet så behagligt och roligt som möjligt för Lily. Han kan överhuvudtaget inte tänka sig att förlora henne till "bläckfisken".

Under berättelsens gång får läsaren lära känna den medelålders Ted och hans liv tillsammans med Lily. De starka banden mellan hund och människa blir mycket tydliga. Även Teds relation med pojkvännen, som svek, kommer till ytan. I sin fantasi gör Ted upp med bläckfisken i ett äventyr utan dess like. Men dessvärre måste han vara realistisk och till sist förstår han att det inte finns något att göra för Lily.

Steven Rowley har skrivit en fantastisk, men också mycket sorglig debutroman. Den stora glädjen i att ha en trogen vän som Lily har Steven fångat alldeles underbart. Men den enorma sorgen över att behöva låta en sådan vän "gå till de sälla jaktmarkerna" är lika fint beskriven. Lily och bläckfisken är en mycket läsvärd bok, utgiven av det lilla, spännande Louise Bäckelin Förlag.2 kommentarer:

  1. Den här ska jag läsa så småningom, men det kommer jag att göra i absolut ensamhet. Det känns inte som en bok att läsa bland folk...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan verkligen behöva läsa denna bok i lugn och ro. Då kan tårarna få rinna bäst de vill. Ladda med pappersnäsdukar, är mitt råd!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...