lördag 25 februari 2017

Katten Jum-Jum ...

... var en mycket tidig bokfavorit i barndomen. Man kan säga att det var med den som mitt bokintresse började. Nu har jag sorgligt nog precis upptäckt att Katten Jum-Jums "pappa" är död. Dick Bruna dog för några dagar sedan, helt lugnt i sömnen, i en ålder av 89 år.


Katten Jum-Jum.

Dick Brunas böcker karaktäriseras av flera saker, som varit desamma under hela hans långa karriär. De har ett litet format. De innehåller "enkla", färgglada illustrationer, vars tydlighet är gångbar över hela världen. Till varje bild finns en text på fyra rader. Sista ordet på rad två rimmar med sista ordet på rad fyra. Texten har en särskild rytm, som tilltalar det lilla barnet. En del av hans böcker saknar text helt och hållet. Ett annat typiskt kännetecken är att figurerna i böckerna alltid "tittar" på betraktaren – de är aldrig tecknade i profil.

Då dessa böcker började komma ut på 1950-talet blev de mycket omtyckta av barnen. De vuxna var däremot mer skeptiska i början. Totalt har Dick Bruna skapat över 120 titlar. Hans böcker har sålt i mer än 85 miljoner exemplar över hela världen. De finns utgivna på över femtio olika språk. Allra mest känd har han nog blivit för berättelserna om Kaninen Miffy. Min egen favorit, Katten Jum-Jum, kom ut på svenska 1967.

Som lekman kan man lätt förledas att tro att illustrationerna är lätta att göra. Inget kunde vara mera fel. Dick Bruna ägnade mycket tid åt research för sina bilder. Skulle han måla en elefant, begav han sig till ett zoo för att studera levande elefanter och teckna dem precis som de såg ut. Därefter ägnade han mycket tid att att "skala av" den tecknade elefanten tills han kom ner i en så "enkel" elefantbild som möjligt. Därefter vidtog färgläggningen. Dick hade sina favoritfärger bland de klara färgerna. Men den "vanliga" röda grundfärgen gillade han exempelvis inte, utan blandade till sin egen varma ton av den. Samma sak med gult. Det sägs att dessa speciella blandningar endast finns i just Dick Brunas böcker.


Fotograf: Belga. Bild via De Standaard.

Dick Bruna var aktiv långt upp i åren (2011 kom hans sista bok ut) och kunde se tillbaka på en sextio år lång karriär. Hela tiden var barnen och deras värld hans inspiration. Han sade själv att han försökte se på världen ur en fyraårings perspektiv. Utöver barnböckerna har Dick Bruna även gjort många andra typer av illustrationer, till exempel väggmålningar på barnsjukhus. Många illustrationer är också gjorda helt som ideellt bidrag för välgörande ändamål. Du kan läsa mer om Dick Bruna på Miffys hemsida.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...