lördag 4 februari 2017

Hunden

Bortskämda, rika och uttråkade män är inget nytt – sådana fanns helt uppenbart även på H P Lovecrafts tid. Han har valt att skriva om två sådana män i novellen Hunden. Den publicerades första gången 1924 och jag har läst Oskar Källners översättning.


Dramatisk illustration, gjord av Andreas Raninger.

Berättaren och hans kompis är rika, bortskämda och framförallt väldigt uttråkade. Vad ska man ta sig till i en sådan situation för att göra tillvaron lite roligare? Jo, varför inte bli gravplundrare? Sagt och gjort. Berättaren och hans kompis inleder ett mycket "seriöst" plundringståg. De samlar på sig mängder med föremål, kranier, ben, mumier och andra groteska saker från väl utvalda gravar. I det hus där de båda bor tillsammans har de inrett ett hemligt, makabert museum, som innehåller alla deras gravplundringsföremål.

En dag kommer de på att de ska besöka och plundra en alldeles särskild grav i Holland. I denna ska en 500 år gammal "kollega" till dem ligga begravd. De planerar med andra ord att plundra en annan gravplundrares grav! De gräver sig mödosamt ner i den holländska graven, där de hoppas hitta ett speciellt föremål som sägs ska finnas där. Detta är i sin tur plundrat från en ännu äldre grav en gång i tiden. Under arbetets gång kan de höra hundskall i fjärran. Detta är inget de tänker så mycket på, eftersom de har fullt upp med sitt grävande. De blir förtjusta då de finner en amulett om den dödes hals. Den föreställer någon form av sfinx i hundform. Det är precis detta föremål de vill ha till sitt museum!

Väl hemma igen, börjar mystiska och mycket skrämmande saker inträffa. Både berättaren och hans kompis blir väldigt skärrade. Händelserna eskalerar och blir alltmer skrämmande. Kan de båda göra något åt detta eller är de helt i händerna på främmande, skräckinjagande makter?

Hunden är en mycket välskriven och läskig berättelse. Jag kan inte avslöja hur det går, men själv tycker jag att denna novell verkligen kvalar in som en av H P Lovecrafts bättre verk. Läs den och rys, föreslår jag!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...