söndag 12 februari 2017

Anita Salomonsson – en ny favorit!

Jag har minsann hittat en ny favoritförfattare! Efter att ha läst Ängeln i posthuset väcktes min nyfikenhet på Anita Salomonssons författarskap. Jag upptäckte att hon skrivit många böcker och att några av dem finns som eböcker. Dessa kastade jag mig över och har nu läst i rask följd.


Anitas titlar som eböcker. Collage: Bokskorpionen.

I de här fyra böckerna skriver Anita om vanliga kvinnor från förr. Lika som kärlek, Oloflig beblandelse och I enslighet framfödt utspelar sig alla på 1800-talet medan Ängeln i posthuset beskriver en kvinnas liv under första halvan av 1900-talet. De handlar alla om verkliga kvinnor, som levt på landsbygden i Västerbotten under de här tidsperioderna. Anita har gjort mycket researcharbete för att kunna skildra kvinnornas levnadsöden.

Det är på många sätt mycket lärorikt att läsa Anitas böcker. Dels ger hon en bild av det vardagliga livet och slitet på gårdarna, med exempelvis sysslor och mathållning, och dels visar Anita hur kvinnors villkor kunde vara på den tiden. Med undantag av Ängeln i posthuset, råkar de andra tre huvudpersonerna ut för händelser som leder till både stor sorg och djup tragik.

Att gå emot sina föräldrars vilja i fråga om val av käraste får stora konsekvenser för Klara Sofia Höglander. Hon lever relativt välbärgat och gott i föräldrahemmet. Föräldrarna anser att hon ska gifta sig till en god och betryggande ställning i livet. Därför ratar de hennes eget val av indelte soldaten Lars Larsson Seger. Klara Sofia drömmer delvis också om ett annat slags liv än den gifta kvinnans. När Klara Sofia träffar sin Lars i smyg får det allvarliga följder. Familjens heder är rubbad. Läs I enslighet framfödt om du vill veta hur det går för Klara Sofia och Lars.

Att vara född som oäkting är ett socialt arv som förföljer Sara Greta Pehrsdotter vart hon än går. Även om hon är en riktigt flitig arbetsmyra, vänlig och omtänksam, ser omgivningen mest till hennes bakgrund och dömer henne därefter. Hon har dock inledningsvis tur i livet och får komma som piga hos ett äldre par, som behöver omvårdnad. De båda gamla är mycket snälla och uppskattar Sara Gretas förtjänster utan att bry sig om bakgrunden. Problemen återkommer dessvärre när bondsonen Nils börjar uppvakta henne mot sina föräldrars vilja. Hans föräldrar anser att sonen ska gifta sig ståndsmässigt och Sara Greta är definitivt inte en passande kvinna. Nils trotsar dem och gifter sig med sitt hjärtas utvalda. De lever lyckligt tillsammans och får en liten son, men sedan råkar den lilla familjen ut för en mycket sorglig tragedi, som slår sönder livet för den unga, nygifta frun. Läs Oloflig beblandelse för att få veta hur det går för Sara Greta. Boken är mycket sorglig.

Margareta Johansdotter är en stolt kvinna, som går sina egna vägar. Hon är gift med den ganska mycket äldre änklingen Nils. Margareta är driftig och tar väl hand om hemmanet, intresserar sig för trädgårdsodling, plockar bär och svamp i skogen, men hon håller sig helst för sig själv. Omgivningen tycker nog att hon är både fjär och mystisk på samma gång. De tre barn Margareta får med Nils dör i späd ålder. Nils har heller inga barn sedan innan och barnlösheten är en stor sorg för Margareta. Åren går och äktenskapet går i stå. Makarna kommer ifrån varandra. När den världsvane, med Margareta jämnårige, "Skafträskarn" dyker upp i deras tillvaro får Nils en efterlängtad fiskekamrat medan Margareta blir handlöst förälskad. Det ena leder till det andra och Margareta får en levnadsstark liten flicka. Nils förstår att han inte är fadern, men erkänner fullt ut barnet som sitt. Livet hade kunnat fortsätta nästan som vanligt, om det inte vore för att Skafträskarn och Margareta önskar sig en gemensam tillvaro, utan Nils. Läs Lika som kärlek om du vill veta vad Skafträskarn och Margareta planerar och hur det går med deras planer.


Anita Salomonsson – min nya favoritförfattare! Fotograf: AnnaKarin Drugge.

Anita Salomonsson har skrivit dessa böcker med utgångspunkt i verkliga händelser. Kvinnorna i böckerna har funnits på riktigt och råkat ut för de händelser som beskrivs. Gamla rättegångsprotokoll har visat deras liv och levnadsöden, vilka Anita återberättar med den äran. Hon berättar med ett språk som jag tycker mycket om. Då människorna i böckerna pratar med varandra, gör de det lagom ofta på västerbottnisk dialekt, vilket gör berättelserna levande. Som väl är ger ändå Anita en sörlänning chansen att förstå. Anita väver skickligt in sin kunskap om hur man levde förr, vilket jag uppskattar mycket. Det är väldigt intressant att få inblickar i vad man åt, hur man arbetade, hur man firade högtider samt inte minst hur levnadsförhållandena var i kvinnornas liv. Sådana detaljer ger perspektiv på ens eget liv. Att dessutom bli varse hur kvinnor drabbades då de önskade något annat än det förväntade, är något jag också fått insikt i genom Anitas berättelser. Villkoren för kvinnor var så mycket annorlunda då. Ta bara en sådan sak som arv. En nybliven ung änka ärvde inte sin make – det gjorde däremot den späda lilla sonen. En sådan situation satte verkligen både änkan och sonen i klistret.

Nu önskar jag att Anitas övrig titlar också kommer ut som eböcker – det är de verkligen värda! Detta är böcker för dig, som gillar historia med kvinnor i fokus, och som tycker om att njuta av ett långsammare berättartempo och ett mycket personligt språk.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...