tisdag 24 januari 2017

Skottet

Vill du läsa en bok, som innehåller både tankeväckande och spännande handling? Då är Skottet något för dig. Författaren, Mary Louise Kelly, hittade sitt "frö" till inspiration* i ett samtal med en annan kvinna. Christina Stalby har översatt berättelsen till svenska.Tänk dig att du är 37 år gammal och får veta att i din nacke sitter en kula, som någon vid något tillfälle avfyrat mot dig. Problemet är bara att du inte har en aning om när och varför detta skulle ha skett. Tänk dig att du pratar med dina föräldrar om saken och att de då avslöjar att du är adopterad eftersom dina biologiska föräldrar mördades då du var tre år gammal. Tala om att hela din hittillsvarande uppfattning om dig själv, din familj och ditt liv omkullkastas!

Caroline Cashion – huvudperson i boken Skottet – råkade ut för just detta. På grund av smärtor i en hand uppsökte hon sin doktor. Vid en röntgenundersökning hittade man kulan i nacken, och efter det blev Carolines värld helt upp-och-ner-vänd. En del svar på sina frågor kan hon få av sina adoptivföräldrar, till exempel att hon kom till skada i samband med att hennes biologiska föräldrar mördades. Men många frågor förblir obesvarade och Caroline känner också ett starkt behov av att söka sitt ursprung och orsaken till att hon har en kula i nacken. Caroline reser till sin födelsestad, Atlanta. På samma gång börjar det bli bråttom att operera bort kulan från hennes nacke, eftersom det finns risk att den börjar röra på sig. Men det är inte bara Caroline och hennes läkare som intresserar sig för kulan. Någon annan tycks också ha ett starkt intresse för den. Kulan skulle kunna utgöra ett bevis mot den som höll i pistolen. Vederbörande har nämligen inte kunnat hittas, vare sig vid mordtillfället eller senare.

Skottet är en väldigt fängslande bok, som det är svårt att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa. På samma gång som den är spännande, får man också en del tankar. Hur skulle man själv reagerat i Carolines situation? Detta är en riktig sträckläsningsbok – akta dig så att din sömn inte blir förstörd!
*Då Marys son skulle spela baseballmatch, och Mary satt i publiken, fanns en annan "baseballmamma" vid sidan om henne. Denna berättade att hon just fått veta att hon hade en kula i nacken och att hon inte kände till varför den satt där. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...