tisdag 3 januari 2017

Pastor Viveka och hundraårsjubileet

Viveka mötte jag redan i boken Pastor Viveka och tanterna. Det var en berättelse jag gillade mycket. Därför såg jag verkligen fram emot att fortsätta bekantskapen genom att läsa Pastor Viveka och hundraårsjubileet. Annette Haaland heter författaren.


Omslag: designstudioe.com.

I Pastor Viveka och hundraårsjubileet möter vi invånarna i Gamla Enskede då de rustar för jubileumsfest. Inom festkommittén är man ganska överens, men det finns några punkter där åsikterna går isär. Det handlar om kaffeförsäljningen. Tanterna vill baka och sälja för att tjäna en slant till kyrkan, medan ett märkligt par i Enskedes flottaste villa vill sponsra allt kaffe med tillbehör. Frågan är om det där paret har dolda avsikter med sin sponsring. Viveka går på kurs för att lära sig säga ifrån, men det går tyvärr inte så bra. Hon hamnar i olika bekymmersamma situationer; maken börjar arbetspendla till Köpenhamn, tonårsdottern gör revolt, somliga av invånarna i Gamla Enskede är misstänksamma mot de som bor i Dalen, särskilt de ungdomar som Viveka och hennes församling försöker ge meningsfull sysselsättning på fredagskvällarna. Dessutom har hon problemet med festkommittén att försöka lösa. För att inte tala om den där stora laxforellen, som hon förvarar i sin frys åt en av tanterna. Ja, Viveka har mycket att fundera på. Då hittas plötsligt mannen i paret som vill sponsra kaffet död i parken. Han har helt klart avlidit genom ond, bråd död. Konflikterna i samhället dras till sin spets.

För den som gärna vill läsa en trevlig mysdeckare, med feelgoodkänsla och en hel del livsfilosofier, är detta den rätta boken. Men läs gärna Pastor Viveka och tanterna först, så att du lär känna figurerna ordentligt. Många av dem som återkommer i bok nummer två, förekommer redan i den första boken. Det är lätt att tycka om Viveka och leva sig in i hennes olika vardagliga bekymmer.2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...