söndag 8 januari 2017

Fyren mellan haven

Det var ett par år sedan jag läste boken och nu när den blivit filmatiserad kunde jag inte låta bli att se filmen. Berättelsen Fyren mellan haven är en mycket gripande skildring, skriven av M L Stedman. Katarina Falk har gjort översättningen av boken till svenska. I filmen kan man bland andra se vår egen Alicia Vikander spela den kvinnliga huvudrollen.


Fyren på "Janus Rock" i Fyren mellan haven. Bild ur filmen med samma namn.

Tom Sherbourne återvänder 1918 till Australien efter fyra år som soldat på västfronten i Europa. Sargad i själen söker han ensamheten som fyrvaktare. Janus Rock, som ligger där Indiska Oceanen och Antarktiska Oceanen möts, blir hans ensliga fyr att sköta om. Här får han rå sig själv och träffar ingen mer än skepparen och matrosen på provianteringsbåten, som kommer var tredje månad. Vid en permission på fastlandet möter han den unga Isabel. De börjar brevväxla och så småningom blir hon hans hustru.

Livet leker inledningsvis och de båda trivs gott i varandras sällskap, långt ute på Janus Rock. Men så kommer tragedierna. Isabel förlorar inte bara ett ofött barn, utan flera. (I boken tre, i filmen två.) Hon blir djupt olycklig varje gång. Strax efter den sista förlusten flyter en roddbåt in mot ön. I båten finns en död man och ett litet spädbarn. Den lilla flickan lever och Isabel tar med själ och hjärta hand om henne. Då uppenbarar sig det första dilemmat. Den samvetsgranne Tom vill följa reglerna och föra in händelsen i fyrens loggbok samt rapportera via telegrafen vad som hänt. Isabel tycker tvärtom att de kan behålla barnet, som kommit som en skänk från ovan. Hon menar att flickan annars hamnar på barnhem. Eftersom omvärlden tror att Isabel ännu är havande, tycker hon att det inte är några problem att låtsas att barnet är deras. Tom slits mellan vad som är rätt och orätt, men ger efter för Isabel och hennes önskan om att få bli mor.


Familjefotografering i filmen Fyren mellan haven. Bild ur filmen.

Så går tiden. De är lyckliga tillsammans alla tre, även om Tom plågas av dåligt samvete. När den lilla familjen besöker fastlandet får han emellertid av en slump veta vad som låg bakom tragedin med roddbåten. Hans samvete börjar gnaga riktigt rejält, och han kan inte låta bli att anonymt höra av sig till barnets biologiska mor, som sörjer både ett barn och en make. Olika ledtrådar och en utlyst belöning leder till att allting avslöjas. Tom tar på sig hela skulden. Nu är det Isabel som ställs inför ett dilemma; ska hon stötta eller förskjuta Tom? Hans agerande har tagit ifrån henne flickan som hon blivit så djupt fäst vid. Men han sitter i fängelse för barnarov och man misstänker dessutom att han egentligen dödat mannen i roddbåten. Isabels vittnesbörd kan komma att avgöra hans framtid. Ska hon kliva fram och dela skulden med honom?

Både boken och filmen är verkligen mycket bra! Berättelsen är väldigt gripande, sorglig och tänkvärd. Det är lätt att, från "åskådarbänk", tycka att Tom borde stått på sig och rapporterat som han skulle till myndigheterna. Men å andra sidan hade han vid det tillfället en älskad maka, tyngd av svår sorg över förlorade barn, framför sig. Han ville göra henne lycklig igen. Det finns också ett tredje dilemma att fundera över; vem är egentligen barnets mor – den kvinna, som fött henne och nu fått henne tillbaka, eller Isabel, som skött om henne under hennes fyra första levnadsår?


Cape Campbell Lighthouse blev filmstjärna i Fyren mellan haven.
Bild via Maritime New Zealand.

För den fyrintresserade kan jag berätta att fyren och den karga klippön Janus Rock är en fiktiv plats. Filmen har spelats in vid en fyr som egentligen heter Cape Campbell Lighthouse, som ligger på den södra av de båda nya zeeländska öarna, vid sundet Cook Strait. Filmteamet tittade på över trehundra fyrar på Nya Zeeland innan de till sist bestämde sig för Cape Campbell. Övriga miljöer är filmade på Nya Zeeeland och i Tasmanien. Mer information finner du genom denna länk. I filmen får man verkligen chansen att se en fyrvaktares arbete under såväl fina som stormiga dagar.





Till sist vill jag bara säga: Läs boken! Eller se filmen! Eller gör bådadera! Filmen har, utöver den gripande storyn, fantastiska miljöer att njuta av.



2 kommentarer:

  1. Har tittat på boken ett tag men ej läst den. Filmen har jag oxå funderat på att se. Tack för tipsen😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oavsett om du väljer boken eller filmen, så tror jag att denna berättelse kommer att passa dig. En fin upplevelse önskar jag dig! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...