söndag 1 januari 2017

Från andra sidan

Ett år är till ända och ett nytt har precis börjat. Vi har, kan man säga, tagit oss igenom nyårsnatten och kommit ut på andra sidan till ett nytt, fint och obrukat år. En som fått uppleva saker ur ett nytt perspektiv är berättaren i novellen Från andra sidan. Det verkar dock inte vara en munter upplevelse.


Illustration: Andreas Raninger.

Berättaren har en vän, Crawford Tillinghast, som sysslar med avancerade experiment. Han säger sig ha uppfunnit en apparat, som kan spetsa till de mänskliga sinnena och låta människan uppleva saker som vederbörande normalt inte kan se, höra eller känna. Det handlar, enligt Crawford, om saker och varelser som ständigt befinner sig runt om oss. Våra vanliga sinnen är bara alltför avtrubbade för att uppfatta dem.

Första gången Crawford berättade om sin uppfinning ville berättaren inte tro honom. Då blev han körd på porten och Crawford vägrade ha minsta lilla kontakt med honom. Men plötsligt hör Crawford av sig några månader senare. Nu vill han att berättaren genast ska komma hem till honom. Berättaren hörsammar uppmaningen och undrar givetvis vad som är på gång. Berättaren har tubbat en av Crawfords tjänare att hålla honom underrättad även under den tid då han varit portförbjuden. Men de senaste dagarna har han inte hört något alls från denne tjänare.

Det är en starkt avmagrad och klart stressad Crawford, som öppnar dörren för berättaren. Han nämner att tjänarna har lämnat honom – men han avslöjar inte hur. I stället tar han berättaren med sig upp på vinden, där han har sin hemliga, mystiska apparat. Crawford redogör för apparatens verkningar och sätter nästan omärkligt igång den. Berättaren får märkliga visioner, men det är egentligen inte det värsta. Crawford brinner nämligen av hämndbegär!

Från andra sidan är en riktigt ruggig historia. Till skillnad från en del andra av H P Lovecrafts verk, är denna berättelse mer tydligt skriven. Här finns inte det drömska och nästan poetiska uttryck som jag tycker att Lovecraft ofta använder. Förutom att vara hemsk, är den också tankeväckande. För hur är det egentligen? Kan vi människor verkligen förnimma "allt" med våra sinnen? Eller är vi egentligen begränsade och upplever bara en liten del av det vi kallar verkligheten? Nu hoppas jag att jag satt myror i huvudet på er, så att ni kastar er över H P Lovecrafts Från andra sidan – i läsvänlig översättning av Oskar Källner.

Gott nytt år till er alla, önskar ...2 kommentarer:

  1. Tips: Det finns en -- väldigt skrämmande och obehaglig -- filmversion av den här berättelsen: "From Beyond" (1986), regisserad av Stuart Gordon:
    https://en.wikipedia.org/wiki/From_Beyond_(film)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...