måndag 30 januari 2017

Ängeln i posthuset

Anita Salomonsson har skrivit en intressant och mycket tänkvärd bok om ett människoöde från förr. Den heter Ängeln i posthuset och handlar om hennes egen moster, som föddes i slutet av 1800-talet och växte upp och verkade i en liten ort i Västerbotten under första halvan av 1900-talet.Klockmakardottern Elin Wiktoria Karlsson förlorade sin mor då hon var nästan bara nyfödd. Hon och hennes två äldre systrar växte upp och fick så småningom både styvmor och halvsyskon. När berättelsen om Elin tar sin början är hon i tonåren och står inför konfirmationen. Det är en tid full av drömmar för Elin, som hjälper sin styvmor i hushållet och sin far med ortens lilla poststation som han är anställd att sköta. Vid den tiden kunde hon nog knappast ana vad som skulle bli hennes öde här i livet.

Ungdomsåren går. Elin har mött en ung man, som hon i sina tankar svärmar för. Men han tycks inte ha samma tankar om Elin, som väntar och väntar. Hon väntar och strävar vidare i sin vardag. Andra friare kommer i hennes väg, men hon ratar dem i förhoppning att svärmeriet ska leda någon vart. Hon börjar dock med viss bävan befara att hon kommer att förbli ogift resten av sitt liv. Så kommer en dag, då fadern genom en simpel olyckshändelse inne på sitt postkontor, kommer till skada och dör. Postverket utser Elin till efterträdare och hon blir poststationsföreståndare. Nu kan man förstå på Elin att hon njuter av självständigheten i att sköta sitt eget postkontor. Hon låter rentav bygga ett eget hus, dit den lilla poststationen förstås också flyttar med. På sin fritid ägnar hon sig gärna åt syskonbarnen, och på så sätt blir saknaden efter en egen familj något mindre svår att hantera. Även andra människor i omgivningen åtnjuter hennes omsorger. Hon köper kaffebröd och tar en tår tillsammans med behövande, tar sig runt på sin cykel och håller ett öga på de som är gamla och skröpliga, hjälper självfallet till då blanketter är krångliga att fylla i.

Elin strävar vidare och sköter sin poststation med nit och redlighet. Efter många års tjänstgöring blir hon tilldelad "generalpoststyrelsens guldmedalj för lång och trogen tjänst". Men allting har ett slut. Elin pensioneras efter 34 års flit. Då kommer Kungliga Postverket och hämtar all inredning som har med postkontoret att göra. Man kan märka att Elin saknar verksamheten och kanske rentav skräms av sin nya "frihet". Det dröjer tyvärr inte länge innan hon tacklar av.

Jag gillar verkligen Anitas sätt att berätta om sin moster. Hon har ett lite drömmande och poetiskt språk, som emellanåt kryddas med fraser på den lokala dialekten. Ängeln i posthuset berättar på ett lågmält sätt om ett människoöde, ett strävsamt liv, och hela Elins levnad manar till eftertanke. Den vardagliga, strävsamma lunken från förr, med fokus på nit, redlighet och omsorg om medmänniskorna, står i skarp kontrast till den stressade, moderna och egocentrerade nutiden. Det finns mycket att fundera över och jämföra på gott och ont. Dessutom tycker jag att det är väldigt intressant att få en inblick i hur postväsendet fungerade på den tiden. Ängeln i posthuset är en mycket läsvärd bok, tycker jag. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...