söndag 4 december 2016

Mistelmorden

Mistelmorden är en av novellerna i P D James novellsamling Mistlar och mord*. Dessa berättelser har aldrig tidigare blivit översatta till svenska. Ulf Danielsson heter översättaren. Jag ska erkänna att jag faktiskt aldrig läst någon av P D James deckare – bara sett dem som filmatiserade. Men de fyra mysterierna i Mistlar och mord har gett mersmak.


Omslag: Eva Lindeberg.

I novellen Mistelmorden är det deckarförfattarinnan själv som berättar om en händelse från sin ungdom. Hon var inbjuden att fira jul hos sin mormor – en kvinna, som hon bara träffat en gång under barndomen. Som nybliven krigsänka var hon dock tacksam över att mormodern tänkte hålla julfirandet i mycket liten skala. Endast två andra personer var också inbjudna. Dessutom skulle förstås en betjänt och en kock bistå i det burgna hemmet. Sex personer i ett stort hus under en julhelg – kan det vara mer upplagt för en pusseldeckare? En av dessa personer dör en ond, bråd död. En annan är förstås mördaren och en tredje räknar ut hur det har gått till. Den sistnämnda bestämmer sig för att bevara sin hemlighet på grund av vissa omständigheter. Visst låter det spännande!?

*

Jag har läst Mistelmorden som en del av novellutmaningen. Jag placerar den i kategorin "en novell där en hemlighet spelar en stor roll".
*Denna lilla samling med fyra julmysterier är en utmärkt julklapp. Du vet väl att du kan ge bort den som ebok? Köp ett presentkort på Dito (Bokus ebokavdelning) och välj när och hur det ska levereras. Tipsa gåvomottagaren om just den här titeln. Färdigt! Lätt som en plätt! Även Bokon säljer presentkort på eböcker, men då får du själv leverera koden för presentkortet till den som ska få gåvan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...