tisdag 20 december 2016

Dumbo-bläckfisk och Gryffindori-spindel

Genom århundradena har människor gärna rest ut i världen för att upptäcka nya platser, växter och djur. För en del är det säkert strapatserna som lockar. Andra har säkert drivits av nyfikenhet. Man kan förstå att det väcker en alldeles särskild känsla hos en upptäcktsresande då han eller hon finner en växt eller ett djur som ingen annan sett förut. Förr döpte man gärna de nyfunna arterna efter en beundransvärd person, sin hustru eller rentav sig själv. (Det gör man för all del även idag). På senare tid har några forskare döpt nya arter efter litterära, fiktiva figurer.


Dumbo-bläckfisk. Bild via youtube.

Ett exempel är de söta Dumbo-bläckfiskarna. Det är bara några få år sedan man först upptäckte dem. På grund av sina elefantöronliknande "simfenor" på huvudet har de fått sitt smeknamn efter elefanten Dumbo. De förekommer i olika storlekar och färger. Titta på den här lilla filmen, för att se hur de använder "öronen" då de tar sig fram.
Det finns flera olika arter av bläckfiskar, som har detta utseende. Varje art har förstås sitt vetenskapliga latinska namn, men hela gruppen har fått smeknamnet Dumbo-bläckfisk. Elefanten Dumbo är nog mest känd genom Disney-filmen från 1941. Men visste du att filmen baseras på boken Dumbo, the flying elephant? Den skrevs av Helen Aberson, illustrerades av Harold Pearl och publicerades 1939.


Nyupptäckt spindel och magisk hatt. Fotografer: Javed Ahmed och TT.

En annan liten varelse, som man nyligen upptäckt, är en spindel vars kropp liknar den magiska sorteringshatten i böckerna om Harry Potter. De indiska forskarna, som fann denna spindel, vill döpa den efter hattens tidigare ägare, Godric Gryffindor. Spindelns vetenskapliga namn blir därför Eriovixia Gryffindori. Läs mer om spindeln och upptäckten av den hos svt nyheter.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...