tisdag 1 november 2016

Vem är påven?

Den katolska kyrkans högste ledare är på besök i Skåne under två dagar. Han kom igår, deltog i en ekumenisk mässa i Lunds domkyrka och reser hem idag efter att ha hållit en mässa i Malmö.

Utan att vara det minsta religiöst intresserad, kan man ändå fråga sig vem mannen bakom denna titel egentligen är. Vad har han för bakgrund? Vad tycker och tänker han? Den som vill ha svar på detta kan läsa biografin Påven som kom ner på jorden. Kristina Kappelin heter författaren.
Så här beskriver förlaget boken:

"Bagarmossen hör inte till de mest kända pilgrimsorterna i världen. Men det är där som denna berättelsen tar sin början. Här låg en man, invandrad från Argentina, död i sin lägenhet i två år utan att någon saknade honom. Det var denne okände mans död som sammanförde två till synes helt omaka män. En av dem var Carlos Luna, en gammal gerillakämpe, som sedan 1973 lever i exil i Sverige. När han läste om mannens tragiska öde skrev han ett mejl till påve Franciskus. ”Jag vill berätta en historia för er om Daniel och medan jag skriver gråter mitt hjärta...” Det dröjde bara några timmar innan Carlos Luna fick svar direkt från påven. Det blev början på en oväntad vänskap, och ett agerande som är talande för påve Franciskus personlighet och egenart. 
Påve Franciskus föddes 1936 i Argentina med namnet Jorge Mario Bergoglio. Han arbetade som kemisk tekniker innan han påbörjade sin prästutbildning. 2013 utsågs han till påve och blev därmed den första icke-europiske påven sedan år 741. Kristina Kappelin tecknar här ett porträtt av en annorlunda påve som valt en annan väg än sina företrädare. Han förespråkar en uppvärdering av kvinnors roll i kyrkans organisation, tar avstånd från marginaliseringen av homosexuella och gör ansträngningar för en öppen dialog mellan olika religiösa åskådningar. Hans medmänsklighet, engagemang för fattiga och omtalade värme gör honom till en fascinerande, modig och mänsklig påve."

Jag blir faktiskt riktigt nyfiken på denne Jorge Mario Bergoglio och hans liv. Påven som kom ner på jorden blir definitivt en bok i min virtuella "hög" av böcker att läsa framöver.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...