torsdag 17 november 2016

Glöm inte att andas!

Före hösten 2009 hade jag aldrig hört talas om henne. Före den tiden visste jag inte alls vem hon var. Men den hösten berättade plötsligt tidningarna om henne. Hon råkade ut för något så ofattbart grymt, att till och med luttrade och erfarna poliser började gråta. Den hösten läste jag om henne i tidningarna och greps starkt av hennes öde. Under åren som gått sedan dess har jag då och då sett henne i tidningar och på TV och glatts åt hennes framgångar. Nu har jag läst hennes bok. Emma Pettersson har skrivit Glöm inte att andas! tillsammans med Agneta Almqvist.


Fotograf: Dan Hazelius. Omslag: Rikard Arvidsson.

I Glöm inte att andas! berättar Emma, hennes närstående samt sjukvårdspersonal, poliser och flera andra personer om vad som hände hösten 2009. Agneta Almqvist har intervjuat många människor, som berättar personligt och öppenhjärtigt om den fruktansvärda händelsen, som kom att förändra allas liv på olika sätt. Den då nittonåriga Emma hade under en tid varit tillsammans med en pojkvän, som började kontrollera henne och misshandla henne. Kulmen kom då han förde bort henne mot hennes vilja, misshandlade henne mycket svårt och lämnade henne medvetslös på ett fält utanför Kristianstad. Hade inte poliserna hittat henne så snabbt hade hon inte klarat sig.

Allt såg till en början mycket mörkt ut för Emma – inte minst vårdpersonalen vittnar om det i boken. Men den unga kvinnan var, och är, en fighter utan dess like. Då hon äntligen vaknade ur koman efter misshandeln måste hon börja om från början och lära sig allt på nytt. Till och med att andas måste hon lära sig. Sakta men säkert har kämpen Emma kommit tillbaka till livet.

Jag blev väldigt gripen av att läsa boken om vad Emma råkat ut för. Det är en otroligt viktig bok på många sätt. Jag började fundera på kroppens skörhet, men också på dess förmåga att överleva och försöka läka. Boken visar tydligt hur nödvändigt det är att inte ge upp, även om man måste kämpa hårt för det man vill uppnå. Emma själv hade, och har fortfarande, kämpaglöden och hon visade för sjukvårdspersonalen, familj och vänner att hon definitivt inte var "uträknad". Tillsammans bildade de alla (inklusive Emma) ett team, vars samarbete betydde mycket för Emmas rehabilitering.

Boken är också viktig för den, eller för anhöriga till någon, som befinner sig i en destruktiv relation. Även yrkespersoner som möter misshandel i relationer kan ha stor nytta av Emmas erfarenheter. Emmas funderingar och planer för framtiden innehåller tankar på att föreläsa om det som hänt henne – det tycker jag är en toppenidé. När jag såg henne prata på TV-galan Svenska hjältar 2011, där hon fick pris som Årets kämpe, stod det helt klart för mig att Emma kommer att kunna fängsla sin publik och nå fram till den på ett mycket bra sätt. Glöm inte att andas! finns tyvärr inte som ebok. Jag läser mycket sällan pappersböcker numera, men denna bok tyckte jag var så viktig att jag bestämde mig för att skaffa den ändå. Tillsammans med boken får man en cd-skiva med fin, specialkomponerad musik.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...