![]() |
Omslag: Sara R Acedo. |
Runt om i världen kan man läsa och höra talas om en märklig nyhet; stora fartyg kolliderar med, eller observerar, något som ger intryck av att vara en gigantisk val av något slag. Ingen kan förklara saken. När ett fartyg rammas illa, blir det droppen. Ett starkt skepp utrustas för valjakt och duktiga personer inbjuds att delta för att göra jakten så framgångsrik som möjligt. Så kommer det sig att den franske professorn i naturvetenskap, hans assistent och en välrenommerad kanadensisk valjägare träffas.
Jakten går dock inte riktigt som de tänkt sig. "Valen" är både snabb och osårbar. Det slutar i stället med att de tre nyblivna vännerna hamnar inuti "valen". Det visar sig nämligen att det är fråga om en undervattensfarkost av sällan skådat slag. Ombord på Nautilus, som denna farkost heter, styr kapten Nemo. De tre kamraterna blir mer eller mindre fångar – kapten Nemo har nämligen avsagt sig all kontakt med omvärlden och vill under inga omständigheter ha sin hemlighet avslöjad. Under nästan ett helt år seglar professorn, assistenten och valjägaren med på de äventyrliga resorna under havet. De får se djur och växter, som är otroligt vackra och fascinerande. De får möta farliga djur och de fastnar nästan i sydpolens is. Professorn och kapten Nemo är båda mycket naturvetenskapligt intresserade och ägnar sig båda åt studier av allt märkligt de ser. Men vän med kaptenen lyckas professorn inte bli. Nemo bibehåller sin hemlighet om sitt förflutna. Längtan efter fast mark under fötterna blir dock till sist för stor för de tre vännerna. Frågan är om de kan göra sig fria från Nautilus på något sätt eller om de är fast för evigt.
![]() |
Illustration ur En världsomsegling under havet. Illustratör: Alphonse de Neuville. |
En världsomsegling under havet är verkligen en riktig äventyrsbok. Jag förstår att denna spännande berättelse har fascinerat människor i alla åldrar under årens lopp. Och självklart förstår jag också varför den lille fiktive Nino tyckte så mycket om den. Jules Verne levde i en tid då jordens alla skrymslen skulle utforskas och kartläggas. Det märks tydligt att han var väldigt påläst och intresserad av ämnen som naturvetenskap och teknik samt geografi. Läsaren får sig en hel del "lektioner" till livs på köpet i denna bok. Väldigt intressant! Jules Verne räknas som science fiction-romanens fader (tillsammans med H G Wells), vilket också är lätt att förstå med tanke på de tekniska innovationer han skildrar. Som nybliven bläckfiskentusiast kan jag dessvärre konstatera att bläckfiskarna i denna bok framställs som grymma, blodtörstiga monster. Kapten Nemo och hans Nautilus råkar på ett helt gäng av jättebläckfiskar, som de måste slåss mot.
![]() |
Illustration: Pierre Dénys de Montfort (1801). |
PS Nautilus passerar Irland vid en tidpunkt ...
![]() |
Fotograf: Richard Webb. |
... och i övervattenläge hinner professorn skymta den kända Fastnet-fyren. Jag har skrivit om fyrar i litteraturen tidigare, så därför kan detta vara värt att nämna. DS
Jag mer eller mindre växte upp på Jules Verne. Efter Walter Farley och Enid Blyton som väckte min första lästörst så var det Jules Verne som var min guide ut i ett så mycket större universum. Jag läste allt av honom som fanns översatt till Svenska på sent 80-tal, och det var faktiskt ganska mycket.
SvaraRaderaOm du vill veta mer om Jules Verne och hans Kapten Nemo så kan jag starkt rekommendera detta avsnitt från Sweconpoddar, från Steampunkfestivalen 2014 där Mike Perschon delar med sig om massor av extremt intressant information.
http://www.sweconpoddar.se/2016/06/29/sweconpoddar-26-goh-speech-mike-perschon/
Så roligt! Jag ska lyssna på denna pod. Kapten Nemo och hans ursprung och tidigare liv väcker verkligen funderingar och tankar. Tack för tipset! :-)
Radera