torsdag 20 oktober 2016

Sommarhuset

Jag läste Tisdagsklubben och blev förtjust i den. Därför ville jag gärna läsa fler av de böcker som Anna Fredriksson skrivit. Denna gång föll valet på Sommarhuset.


Omslag: Pär Wickholm.

Eva befinner sig mitt i livet, med en son som precis är på väg att flytta hemifrån. Då avlider hennes mamma helt oväntat. Eva måste tackla både sin stora sorg efter mamman samt bouppteckningen. Hon har två yngre syskon, en syster och en bror, som hon inte haft särskilt mycket kontakt med i vuxen ålder. Dessa ska Eva nu dela arvet med. Eva är helt övertygad om att det är hon som ska ärva mammans sommarhus ute i skärgården. Det är nämligen bara hon själv och mamman som tillbringat tid där. Det är bara de som har lagt ner pengar och tid på skötsel och underhåll. Syskonen har inte visat något intresse alls för det där sommarhuset. Inte förrän nu. Det visar sig att mamman inte skrivit något alls om huset i sitt testamente. Det tillfaller med andra ord alla tre syskonen med en tredjedel vardera. Evas syster och bror vill att huset ska säljas. Eva är förkrossad.

Eva är så full av sorg att hon sjukskriver sig från den sista tiden av terminen i skolan där hon är lärare, och beger sig ut till sommarhuset. Hon räknar med att tillbringa hela sommaren där i lugn och ro. Då kan hon nämligen få tid att räkna ut hur hon ska kunna behålla det älskade huset. Men redan efter några dagar "invaderas" stugan av de båda syskonen med familjer. De ska förbereda huset inför försäljningen. Evas lugna sommar blir allt annat än lugn. Hur ska det sluta? Får Eva behålla huset?

Sommarhuset är en gripande bok om sorgen efter en älskad mor. Inledningsvis får man intrycket av att modern varit någon form av hjälte i Evas liv. Pö om pö förändras dock den bilden. Evas glorifierande övergår till mer krassa faktum om hur livet tillsammans med modern egentligen varit. Parallellt med beskrivningen av hur Evas sorg utvecklas får man följa syskonens gnabb. Det finns gamla konflikter, som inte retts ut. Att då dela på ett arv, som man inte är överens om, blir laddat.

Boken är skriven helt ut Evas synvinkel. Så här i efterhand tycker jag att det kunde ha varit intressant att ägna olika kapitel åt de olika syskonen. På så sätt hade man kunnat få vars och ens egen syn på de gamla konflikterna. Det är dessutom så olika hur olika syskon upplever sina föräldrar. Ett varierat berättarperspektiv hade nog gett mycket, tror jag. Men Sommarhuset är ändå en intressant, gripande och tankeväckande bok, tycker jag.1 kommentar:

  1. Jag gillade oxå boken
    Ha det gott
    Intressant att höra vad du tycker om bokchattboken denna gång hörs i morgon
    Kram milla

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...