tisdag 4 oktober 2016

I det förflutna

Sedan jag upptäckte Kate Mortons författarskap har jag inte kunnat hålla mig ifrån hennes spännande böcker. Den senaste jag läst heter I det förflutna och den är översatt till svenska av Ann Björkhem.


Omslag: Anders Timrén.

Meredith var i början av tonåren och bodde i London då andra världskriget inleddes. Precis som så många andra barn skickades hon och hennes syskon ut på landet för att på så sätt undgå krigets värsta härjningar. Meredith hamnade på ett mycket speciellt ställe, nämligen slottet Milderhurst Castle, som ägdes av familjen Blythe. Där fick hon en bästa väninna i familjens yngsta dotter. Meredith upplevde en underbar tid på egendomen. Familjen, som tog hand om henne, var mycket litterärt intresserade. Pappan hade till exempel skrivit The True History of the Mud Man – en bok som blivit både en bästsäljare och senare också en klassiker. Två av de tre döttrarna var i olika grad starkt intresserade av att skriva, de också. Den läsintresserade Meredith uppmuntrades att skriva, vilket var en gammal dröm för henne.

I nutid är Meredith gift sedan många år och har en vuxen dotter. Aldrig någonsin har hon berättat för sin dotter om krigsåren. Det är mest av en slump som Edie, dottern, kommer hemligheten på spåren. Ett gammalt brev från förr, som kommit bort och delas ut många år senare blir inledningen på hennes funderingar. Hon får också, genom sin moster, ta del av de brev som hennes mor skrev från Milderhurst Castle till sina föräldrar i London. Av en händelse leder arbetet som förlagsredaktör henne till trakten av Milderhurst Castle. Då kan hon inte låta bli att på allvar fördjupa sig i slottet, dess historia och inte minst familjen som bor där. Hon möter de tre systrarna, som nu har blivit gamla kvinnor. De är ogifta och bor fortfarande kvar på egendomen. Den yngsta av dem är psykiskt sjuk och vårdas av de båda äldre. Sjukdomen debuterade i samband med att hon blev övergiven av sin fästman, ungefär vid den tid då Meredith flyttade ifrån slottet på 1940-talet. Det är också då som kontakten mellan Meredith och slottsfamiljen bryts, trots att de trivdes så bra tillsammans. Frågetecknen runt moderns hemliga förflutna blir bara fler och fler. Meredith är ovillig att prata om vad som hänt. Men Edie kan inte låta bli att gräva allt djupare. Till sist står den nakna sanningen klar för henne. På köpet har hon dessutom fått vetskap om den mycket tragiska bakgrunden till klassikern The True History of the Mud Man – något som litteraturvetarna länge har velat avslöja – och flera andra hemligheter, som dolts bakom slottets murar. Frågan är om Edie verkligen skall föra fram sanningen om den gamla klassikern i ljuset för världen.

I det förflutna rymmer inte bara Merediths hemligheter. Den handlar också om familjen Blythes dolda familjehistoria. Parallellt med sitt forskade om modern, möter Edie även slottets tragiska och gripande hemligheter. Detta är med andra ord en mycket bra bok för alla som gillar att sakta få gräva ner sig i gamla, dolda mysterier. Ett tag tyckte jag att handlingen gick för långsamt framåt. Det var mycket miljöbeskrivningar etcetera. Men att jag upplevde det så kan lika gärna bero på att jag var så sugen på att få veta mer. Tilltalande är också att mycket rör sig runt litteratur och skrivande. I det förflutna är spännande, tragisk och gripande – en perfekt sträckläsningsbok under mörka höstkvällar!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...