tisdag 18 oktober 2016

Höstvind och djupa vatten

Jag läste Död bland de döda, skriven av H-K Rönblom*, och blev bland annat begeistrad över författarens eleganta, personliga och färgrika språk. Bok nummer två i serien om historikern och läraren Paul Kennet heter Höstvind och djupa vatten. Den publicerades första gången 1955 och har sedermera blivit vald till ett av de femtio bästa kriminalverken genom tiderna. Därför var det ett lätt val att läsa även denna bok.


Tjusigt nostalgiomslag, skapat av Lars Sundh.

En olycka med dödlig utgång ser inledningsvis ut att vara ett pojkstreck. Det är avläsaren vid statens elverk, Gerhard Bäck, som råkar illa ut, då han kommer körande på sin moped en sen augustikväll i Sundhamn och inte ser den ståltråd som sitter uppspänd över vägen. Någon kväll senare sitter en ny ståltråd uppspänd över en annan väg – denna gång kommer offret undan med blotta förskräckelsen. Att det är buspojkar avskrivs snabbt. Däremot börjar man spekulera i om det är någon som vill hämnas på de motorcyklister, som högljutt brukar färdas genom stan sent om kvällarna. När en tredje incident inträffar är det inte konstigt att det surrar i stan om vad det är som pågår.

"Motorcyklisthataren" betecknas som galen och det spekuleras i dennes mentala hälsotillstånd. En som blir nyfiken är Paul Kennet, som genom sin bekantskap med en inflytelserik kommunalpolitiker, lyckas få läsa polisrapporteringen. Paul delar bostad med sin syster, och hon blir ett utmärkt bollplank i hans tankar omkring de märkliga händelserna med ståltråden och den så kallade "ståltrådsmannen". När Paul väl börjar nysta i vad som hänt finner han kopplingar till både nykterhetslogen Höstvind och till sist också långt upp i de högsta kommunalpolitiska sfärerna. Dessutom tycks en allvarlig olycka för mer än tio år sedan spela en väsentlig roll. Men förövaren är hal som en ål och frågan är om Paul Kennet kommer att kunna avslöja vad som egentligen inträffat.

H-K Rönbloms deckare Höstvind och djupa vatten förtjänar verkligen en renässans, både för själva gåtan i sig och för det fantastiskt fina språket. Det är riktigt roligt att förlag ger äldre titlar chansen att få nytt liv. Höstvind och djupa vatten är en perfekt pusseldeckare för dig som gillar sådana; du får hela tiden chansen att följa Paul i hans resonemang, inte minst genom hans samtal med systern, och har därmed möjligheten att grunna på gåtan. Lösningen är dock inte given – H-K Rönblom försöker verkligen dribbla bort sin läsare. Men han är också så pass schysst så att han avslöjar de utlagda ledtrådarna i en fotnot i slutet av boken. Nu håller jag tummarna för att Modernista vill ge ut fler av Rönbloms fina deckare!

*H-K Rönblom räknas som en av "de fyra stora" inom deckargenren i mitten av 1900-talet. De övriga tre är Maria Lang, Stieg Trenter och Vic Sunesson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...