onsdag 12 oktober 2016

Greven av Monte Cristo

Ända sedan jag såg filmen Greven av Monte Cristo som barn, har denna otroligt spännande berättelse fascinerat mig. Jag läste den som bearbetad version för barn och ungdomar efter att jag sett filmen. Nu har jag nyligen lyssnat på Tomas Löfdahls fantastiska inläsning.


Omslaget till den film som jag såg.

Alexandre Dumas den äldre skrev denna berättelse som en följetong och den publicerades under åren 1845-46 i en fransk tidning. I svensk översättning har den kommit ut i ett stort antal upplagor, ursprungligen i oavkortat skick i sex band. Senare har berättelsen bearbetats till kortare versioner och har även anpassats till en variant för barn och unga. I början av 2017 är det tänkt att den ska publiceras igen. En pappersbok finns det planer på, och eftersom Modernista har gett ut många titlar som eböcker, hyser jag förhoppningar om att "Greven" utkommer även som ebok.

Greven av Monte Cristo är en mycket spännande berättelse, som innehåller allt från kärlek och sorg till förräderi och hämnd. Edmond Dantès är en ung, framgångsrik sjöman. Han står 1814 inför ett utnämnande till kapten och planerar att gifta sig med den vackra Mercedes. Men det finns dessvärre tre personer som avundas honom hans framgångar. De sänder ett anonymt brev till myndigheterna, i vilket de påstår att Edmond är Napoleonvänlig. Vid denna tid betraktas detta som förräderi, eftersom Napoleon var avsatt från sin kejserliga tron och förvisad till ön Elba. Edmond spärras in på den fruktade fängelseön If, utan att hans sak prövats i domstol. Där får han sitta i fjorton år utan att kunna meddela sig med omvärlden. Efter några ensamma år, lär han känna en medfånge. Denne är en gammal abbé som anses vara galen, eftersom han säger sig känna till en enorm skatt. Abbén och Edmond blir som far och son och Edmond undervisas av den mycket lärde prästen. Då abbén dör uppenbarar sig ett tillfälle för Edmond att rymma från If. Han tar sig till den ö, som hans vän abbén berättat om, finner skatten och tar sig titeln greve av Monte Cristo efter öns namn. Efter att ha bidat sin tid i ytterligare några år, då han samlar all nödvändig information han behöver och skapar nyttiga nätverk, inleder han sedan en förkrossande hämnd på de som angett honom i hans ungdom.

Nu håller jag tummarna för att Greven av Monte Cristo kommer som ebok om några månader. Dessutom skulle det vara roligt att ge sig på den gamla, oavkortade versionen vid tillfälle. För att inte tala om att det finns fler filmatiseringar att se.
PS Vill du läsa Greven av Monte Cristo på engelska? Du finner den som ebok, alldeles gratis, hos Project Gutenberg. DS

2 kommentarer:

 1. Fanns även som "Illustrerad Klassiker", alltså i serieversion, på sextiotalet, då jag läste den som sådan.
  Retap

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju intressant att få veta! Tack för tipset! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...