måndag 24 oktober 2016

Det enda rätta

I aftonens bokcirkelchatt diskuterade vi* Det enda rätta, som är skriven av Charlotte Rogan. Den allra första boken vi läste i vår bokcirkel var hennes Livbåten. Jag kan tänka mig att jag hade höga förväntningar på Det enda rätta, för Livbåten var så bra, spännande och tänkvärd. Thomas Andersson har översatt Det enda rätta till svenska.


Omslag: Designstudioe.com.

Jag ska dock genast medge att jag blev så uttråkad av Det enda rätta, så att jag inte läste färdigt boken. Därför kan jag inte på ett bra sätt berätta vad den handlar om. Charlotte väljer att berätta två parallella historier. Inom dessa båda historier får en mängd olika människor komma till tals och föra berättelsen framåt. En del författare lyckas väldigt väl då de berättar ur olika perspektiv, men i det här fallet blir det helt enkelt för mycket. Dessutom går det alltför långsamt framåt utan att något spännande eller lockande inträffar.

Det visade sig att mina bokcirkelvänner också var missnöjda med boken. De var dock så duktiga att de kämpat sig ända fram till slutet. Vi var eniga om att en av huvudpersonerna, Maggie, gott kunnat få en helt egen bok, där hon skulle fått berätta sin historia "ostörd". Även den parallella berättelsen om soldaterna kunde förtjänat en egen bok.

För dig, som ändå undrar vad boken handlar om, lånar jag härmed in förlagets text:

"En dag råkar Maggie Rayburn, på ren impuls, stjäla ett komprometterande dokument från sin chefs skrivbord. När upptäckten leder till att fler bedrägerier uppdagas tvingas hon, av de hon trodde var sina vänner, att välja: sanningen eller dem.
Samtidigt i Irak har kapten Sinclair utfärdat en förhastad order med dödlig utgång. Men hans önskan att åtgärda misstaget verkar kunna leda till än mer katastrofala effekter.
I Livbåten skrev Charlotte Rogan om människans skrupellösa förmåga att rationalisera bort sin nästas rätt till livet. I Det enda rätta vänder hon på resonemanget. Här möts vi av människor som strävar efter att göra det som är rätt och riktigt – frågan är bara för vem, och till vilket pris?
Med avslöjande perspektivbyten undersöks sambanden mellan vitt skilda människors liv och konsekvenserna av att följa sitt eget hjärtas röst."

Vill du läsa något av Charlotte Rogan, rekommenderar jag Livbåten i stället. Den är riktigt bra. Du hittar min recension genom denna länk.
*Vi är Bokmumriken, Milla på Millas hälsoblogg, Boktokig och jag.

2 kommentarer:

  1. Äsch, hade ju tänkt vara med denna gång, men glömde.
    Var inte heller förtjust i denna bok.

    SvaraRadera
  2. Du fick till det du med :) magplaskbok :)
    Ha en riktigt bra vecka

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...