lördag 15 oktober 2016

Den förfärlige gamle mannen

Minns du att jag berättade om Thomas Olney? Det var han som behövde semester och därför reste till Kingsport med sin familj. Han bestämde sig för att ta sig upp på den otroligt höga klippan, på vilken en liten stuga fanns. De sällsamma upplevelser han hade i det lilla huset kunde han inte dela med någon ... mer än den förfärlige gamle mannen.


Fantasieggande illustration, gjord av Andreas Raninger.

Den förfärlige gamle mannen är mycket gammal – så gammal att ingen kan minnas honom som ung. Han är grå, krokig och ser allmänt svag och ynklig ut. Han håller sig undan från folket i Kingsport och ingen minns hans riktiga namn. Det sägs att han förvarar en rejäl förmögenhet hemma. Det sägs också att han är galen och kanske till och med farlig. Han har nämligen en samling glasflaskor på ett bord. I varje flaska hänger det en liten pendel med blytyngd längst ner. Den förfärlige gamle mannen har gett varje flaska ett mänskligt namn och han har setts prata med dem. Då svarar flaskan genom att sätta pendeln i svängning.

Alla invånare i Kingsport håller sig som sagt borta från den förfärlige gamle mannen. Men en dag kommer tre mindre nogräknade herrar till stan. De ser hur försvagad den förfärlige gamle mannen ser ut, hör talas om hans förmögenhet och bestämmer sig för att det är en lätt match att lägga beslag på den. En natt bestämmer de sig för att slå till ... Läs själv den spännande novellen för att se hur det går!

Ju mer jag läser av H P Lovecraft under mitt projekt Lördagar med Lovecraft, desto mer inser jag att han är så mycket mer än "bara" upphovsmannen till monstret Cthulhu. Många av hans noveller är mycket tänkvärda, som till exempel den jag nu har berättat om. Tack vare Oskar Källners fina nyöversättningar kan man åtnjuta många fina berättelser på varsamt moderniserad svenska. Titta in på den fantastiskt fina hemsidan och läs mer!

*

Läser du också Lovecraft på lördagarna? Skriv gärna en kommentar i så fall, gärna med länk till din blogg. Jag är nyfiken på vad du tycker om Lovecrafts noveller.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...