söndag 23 oktober 2016

De kallade mig Blyger

Jag läste egentligen den här boken för flera år sedan, före den här bloggens tillkomst. Men det är en så bra samling berättelser. Därför började jag bläddra i den och läsa igen. De andra sagornas bok, skriven av Emma Lundqvist, är både välskriven, tänkvärd och humoristisk på en gång.


Omslag: Frida Edman.

I sagan De kallade mig Blyger får läsaren möta Guillermo. Han är mycket kortvuxen till skillnad från sin övriga familj. För detta blir han mobbad, både under uppväxten och då han som ung vuxen börjar jobba i en diamantgruva. Trots att han är mycket duktig på att svinga hackan och finna de eftertraktade ädelstenarna behandlas han illa. Han drar sig undan och ger sig av från det samhälle där han vuxit upp. Efter flera månaders liv på luffen hör Guillermo talas om "Dvärgagruvan" och hoppet om att kanske kunna få jobb där väcks. Han har turen att få provjobba, eftersom gruvlaget på sex kortvuxna personer saknar en medlem. Guillermo har äntligen funnit en plats och ett sammanhang där han trivs. Han delar bostad med de övriga sex i laget och allt är frid och fröjd. I likhet med kamraterna, får Guillermo ett smeknamn. I hans fall blir det Blyger.

En dag kommer arbetslaget hem till sin stuga och finner en ung kvinna där. De erbjuder henne bostad och husrum mot att hon sköter deras hushåll. Kvinnan är märklig på så sätt att hon omges av skogens vilda djur, som gärna söker hennes sällskap. De sju arbetskamraterna och kvinnan inrättar ett trivsamt liv tillsammans och den unge Guillermo blir snart handlöst förälskad. Hans blyghet hindrar honom dock från att närma sig kvinnan. Livet fortsätter under trevliga former, ända tills den dag då de sju arbetskamraterna kommer hem och finner den unga kvinnan livlös. Guillermo är otröstlig. Hur ska detta sluta?

Emmas berättelse om Guillermo är förstås en travesti på en känd saga. Det är riktigt roligt och intressant att få läsa den ur hans synvinkel. Emma är en duktig skribent och hela sagosamlingen, där berättelserna ger en annan vinkel på kända sagor, är mycket läsvärd. Man gör bäst i att läsa den från början till slut, eftersom vissa av delarna binder samman de övriga. Det bör dock påpekas att detta är sagor för vuxna.

*

Jag har läst De kallade mig Blyger som en del i novellutmaningen. Jag placerar denna berättelse i kategorin "en novell där huvudpersonen är förälskad".Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...