söndag 16 oktober 2016

De blå silkesstrumporna

Veckans novell i novellutmaningen heter De blå silkesstrumporna. Den är skriven av Elin Wägner – en författarinna vars verk är nya för mig. De blå silkesstrumporna är utgiven i novellsamlingen Spinnerskan, som publicerades första gången 1948. Genom Bonniers stora satsning på eböcker har väldigt många av Elin Wägners böcker åter fått nytt liv. De ingår i den fina nyutgivningen "Utmärkt urval", som jag tidigare skrivit om i ett annat inlägg.


Omslag: Moa Schulman.

Berättaren i novellen köper sig ett par blåa silkesstrumpor – en färg som inte är alltför vanlig. Hon går genast upp till sin väninna Maries bostad för att visa dem och ta dem på sig. Denna handling visar sig få konsekvenser som hon knappast kunnat ana.

Marie har just inlett en anställning i "Verket", och berättaren har samma planer. Hon ska bara skaffa sig betyg i matematik först och därefter söka till en elevkurs för blivande anställda i Verket. Under tiden får hon höra från Marie hur det fungerar att som kvinna tjänstgöra på denna arbetsplats, som nyligen fått en ny generaldirektör. De sitter i en spårvagn då berättaren lockar Marie att berätta allt om den nye generaldirektören, som inte är speciellt omtyckt. På samma gång upptäcker berättaren att en främmande man sitter och spanar på hennes blåklädda ben på spårvagnen.

En tid därefter visar det sig att generaldirektören tydligen har fått nys om att någon, klädd i blåa strumpor, talat illa om honom. Berättaren, som ännu inte är anställd i Verket, bestämmer sig för att spela generaldirektören ett spratt. Förvecklingarna som sedan följer, leder till att hon i stället sätter sig själv i en smärre knipa. Hon vinner generaldirektörens gillande, men han utmanar henne i det ämne hon kan sämst, nämligen matematik. Hur ska hon lösa detta dilemma?

De blå silkesstrumporna är en riktigt läsvärd novell, som definitivt gav mig intresse att läsa mer av Elin Wägner. Det finns många saker att fundera över i denna berättelse. Det är uppenbarligen inget nytt fenomen att nya chefer och ledare sätter igång och rumsterar om i organisationen av ett företag, så att de anställda inte får arbetsro. Elin visar också på betydelsen av ledarens inställning till vissa saker och att denna inställning lätt smittar av sig. Dessutom kan man lätt dra slutsatsen att "oärligt fånget" leder till problem. Nu blev du väl så nyfiken att du bara måste ta reda på vad som händer berättaren i denna novell. ;-)

*

Jag placerar De blå silkesstrumporna i kategorin "läs en novell av en författare du aldrig tidigare läst".2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Då får du plocka fram den, tycker jag. Den tycks innehålla många läsvärda noveller. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...