fredag 30 september 2016

Våra bästa år

Hilary Boyd, en fram till nu okänd författare för mig, har skrivit flera böcker. Den senaste heter Våra bästa år. Carla Wiberg står för översättningen till svenska.


Omslag: Anders Timrén.

Joanna har varit gift med Lawrence i hela sitt vuxna liv. De närmar sig nu pensionsåldern. Universitetsläraren Lawrence har bestämt sig för att lämna sin arbetsplats i samband med att läsåret tar slut i början på sommaren. Han är märkbart nervös, men Joanna skyller det på den stora omställningen som står för dörren. Hon blir därför totalt överraskad då Lawrence meddelar att han tänker lämna henne. Han har nämligen blivit djupt förälskad – i en annan man!

Joannas hela värld rasar samman. Som tur är, har hon sin väninna och närmaste granne i huset bredvid att vända sig till. Även de båda vuxna barnen blir hennes stora stöd, trots att de också har sina problem att försöka komma tillrätta med. Under månaderna som kommer genomgår Joanna alla möjliga kval, men försöker till sist finna sig själv igen.

Våra bästa år är en feelgoodroman med den trevliga egenheten att den handlar om en kvinna, som nästan nått pensionen. Det är intressant att få följa Joanna på hennes väg från övergiven till självständig. Men slutet gillar jag faktiskt inte alls. Givetvis kan jag inte avslöja skälet – det kan ju hända att du vill läsa boken. Och kanske tycker du bättre om slutet än jag.2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...