söndag 18 september 2016

Sörjande

Jag har läst fler noveller ur samlingen Handbok för städerskor. Författare är Lucia Berlin och översättningen till svenska är gjord av Niclas Hval. Veckans novell (till novellutmaningen jag är med i) heter Sörjande.


Fotograf: Buddy Berlin. Omslag: Sara R Acedo.

I novellen Sörjande berättar städerskan om hur det kan vara att städa ett hus efter någon som dött. Då ingår sortering av den dödes saker; antingen skall allt till välgörenhet eller så blir städerskan vittne till hur arvingarna bråkar om allting. En dag ska hon städa ett hus, som är välvårdat i all enkelhet och som ligger mitt i ett ganska nedgånget område. Det har tillhört en gammal änkling. Hans båda framgångsrika barn dyker upp och går igenom huset. Sonen försöker hålla en munter ton, medan dottern är ganska bister. Efter ett tag förstår städerskan vem det är de egentligen sörjer.

Lucia Berlin skriver enkelt, tydligt och ändå så väldigt talande. Hennes noveller är klart läsvärda, och jag är mycket glad att jag fått upp ögonen för hennes författarskap genom förra årets novellutmaning. Har du inte läst dessa noveller än, tycker jag att du ska göra det.

*

Sörjande placerar jag i kategorin "en sorglig novell" i årets lista för novellutmaningen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...