lördag 10 september 2016

Månsken över mossen

I mitt läsprojekt Lördagar med Lovecraft har det nu blivit dags att presentera Månsken över mossen. Den publicerades första gången 1926, är skriven av H P Lovecraft och nyöversatt till svenska av Oskar Källner.


Illustration: Andreas Raninger.
Omslagsdesign: Oskar Källner.

Berättaren i den här novellen har en vän, Denys Barry, som gjort sig en förmögenhet i USA. Denne Denys har sedermera rest tillbaka till sin fädernejord, Irland. Där har han köpt tillbaka det gamla familjeslottet i Kilderry. Slottet ligger invid en mosse, vilken Denys har planer på att dränera. Han tycker att man skulle kunna utnyttja detta markområde bättre. Dessutom vill han gärna genomföra en utgrävning för att se om det kan finnas intressanta arkeologiska fynd.

Men då de lokala bönderna och de ursprungliga tjänarna på slottet vänt Denys ryggen, ber han sin vän (berättaren) att komma på besök och skingra ensamheten. Då berättaren anländer får han veta allt om platsen, dels genom Denys och dels genom samtal med bönderna. De sistnämnda intygar att det finns gamla hemligheter dolda i mossen och dessa får absolut inte komma i dagen. De hänvisar till gamla sägner. Både Denys och berättaren tar dessa sägner med en rejäl nypa salt, och Denys går vidare i sina planer. Han hyr in arbetare och tjänstefolk från norra Irland. Dagen då dräneringen ska inledas närmar sig raskt.

Men på nätterna börjar berättaren drömma märkliga drömmar. Även arbetarna har liknande upplevelser. Dessa verkar dessutom alltid så trötta, fastän de sovit ordentligt. Något märkligt är i görningen, och berättaren börjar tveka i fråga om planerna för mossen. Men då han försiktigt försöker prata med Denys om detta får han ingen respons – planerna ska genomföras som det är tänkt! Allting dras till sin spets den sista natten före att arbetet ska sättas igång. Då ser berättaren saker hända som han aldrig kunnat föreställa sig. Det får honom att fly för sitt liv!

Månsken över mossen ger mig tankar på vad vi människor utsätter vår planet för. Att vi exploaterar den utan minsta tanke på vad det kan ge för konsekvenser i långa loppet. Skövlingen av regnskogarna är bara ett exempel. Nu är det inte säkert att vi alla kommer att bli förvandlade till grodor för det (läs novellen så förstår du vad jag menar), men att det vi sysslar med har effekter, det kan vi vara säkra på. Vi borde lyssna mer på "bönderna" i stället för att rusa fram helt blint som Denys gör. Månsken över mossen är en mycket läsvärd novell, som sätter igång tankarna!

*

Läser du också Lovecraft på lördagarna? Skriv gärna en kommentar i så fall, gärna med länk till din blogg. Jag är nyfiken på vad du tycker om Lovecrafts noveller.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...