fredag 23 september 2016

Intressant läsning om läsning

Dagens Nyheter presenterar idag en mycket intressant artikel om läsning. Att läsning är viktigt är en känd tes, likaså att boknördar tenderar att verkligen nörda in sig i böcker. Men varför är det så? Vad betyder läskunnighet för ett land? Vad betyder bokläsning för en enskild individ? Vad händer i hjärnan då vi läser?


Bild via DN.


Svaren på dessa frågor och fler därtill får du i artikeln. Är du det minsta intresserad av böcker och läsning, så bör du absolut läsa den!

Jag fascineras särskilt av att det tycks hända saker, inte bara i vår emotionella föreställningsvärld, utan också rent biologiskt då vi läser.

"Vi vet redan att goda berättelser kan placera dig i någon annans skor, bildligt talat. Nu ser vi att någonting verkar hända även biologiskt."
(Gregory Berns )

Dessutom är det otroligt viktig kunskap, som framkommit omkring läsförmåga kontra analfabetism. Läskunnighet är tydligen en viktig orsak till att världen har gått från en medellivslängd på 35 år till en på 75 år.

"Vi vet att den ekonomiska utvecklingen inte tar fart i ett land förrän 40 procent av kvinnorna är mycket läskunniga."
(Martin Ingvar)

Med dessa forskningsresultat som grund borde världens makthavare verkligen skyndsamt se till att alla flickor och kvinnor får gå i skola!
Längst ner i artikeln omnämns en intressant bok; Hjärna, gener och jävlar anamma: Hur barn lär, skriven av Torkel Klingberg som är professor i kognitiv neurovetenskap. Den kommer ut i oktober, även som ebok. Jag tror minsann att jag ska hålla utkik efter den! :-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...