fredag 2 september 2016

En välbevarad hemlighet

Nu ska jag berätta om en riktigt spännande bok, som man omöjligt kan lägga ifrån sig då man väl börjat läsa den. Kate Morton har skrivit En välbevarad hemlighet och Ann Björkhem har gjort översättningen till svenska.
Laurel blir som tonåring i början av 1960-talet vittne till ett brott, som begås i familjens egen trädgård vid huset i Suffolk. Hon förstår inte riktigt vad hon egentligen sett och får heller ingen tydlig förklaring. Allting tystas ned. Men helt klart är att hennes egen mor av någon anledning stuckit ner en främmande man.

Många, många år senare, då modern ligger för döden och alla syskonen samlas, väcks Laurels tankar på händelsen till liv igen. Hon märker att hennes mor plågas av gamla minnen och att hon nämner namn som hittills varit helt okända i familjen. Någonting allvarligt har hänt, inser Laurel. För att finna frid åt både sig själv och modern, börjar hon göra efterforskningar. Den hemlighet Laurel sakta men säkert kommer på spåren är mycket omvälvande och skakar om hela hennes syn på modern.

Detta är en riktigt spännande berättelse för dig som gillar att läsa om gamla familjehemligheter. Boken rör sig mestadels mellan de första krigsåren under 1930- och 40-talet och nutid i Storbritannien, med nedslag också i 1960-talet samt mellankrigstiden. Dorothy (Laurels mor), hennes pojkvän Jimmy och Dorothys "önske-väninna" Vivien står i centrum. Genom Dorothys påhitt dras de tre in i ett händelseförlopp, som dessvärre får ödesdigra konsekvenser. Det var aldrig Dorothys mening att det skulle gå så illa, men hon måste leva resten av sitt liv med den tunga vetskapen om vad hon gjort. Det låter kanske kryptiskt, men jag kan tyvärr inte avslöja så mycket mer, för då förstör jag din läsupplevelse. Helt klart är att denna bok får du inte missa, om du gillar den här typen av roman. Den är superspännande, helt enkelt, och som läsare bjuds du också på en helt oväntad vändning på slutet. Både Laurel och jag blev rejält överraskade!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...