lördag 3 september 2016

Det vita skeppet

För en vecka sedan publicerades nära trettio nyöversatta noveller, skrivna av H P Lovecraft*. Jag har bestämt mig för att läsa dessa och (eftersom jag är förtjust i allitterationer) recensera dem på lördagarna – Lördagar med Lovecraft! Första recensionen blir Det vita skeppet, som kom ut första gången 1919. Novellen är översatt till svenska av Oskar Källner.


Mycket vackert och passande omslag.
Illustration: Andreas Raninger.
Omslagsdesign: Oskar Källner.

Basil Elton är fyrvaktare i fyren North Point. Han förvaltar en viktig uppgift som gått i arv sedan hans farfars tid – att alltid se till att fyren lyser klart, så att fartygen inte går i kvav mot de farliga klipporna. På farfaderns tid var det många fartyg, som seglade förbi på havet utanför fyren. Numera är de färre. Men då det är fullmåne kommer Det vita skeppet. Ombord på däcket syns en skäggig man i fotsid klädnad.

En dag lägger Det vita skeppet till och den skäggige mannen tecknar åt Basil att följa med. Tillsammans seglar de över vida hav och når länder och städer, som Basil aldrig kunnat ana fanns. Den skäggige har kännedom om dessa platser och ger råd om var man absolut inte bör landstiga. Till sist går de iland i Sona-Nyl, inbillningarnas land, och lever där i många tidsåldrar. Men Basil börjar drömma om att segla till det undersköna landet Cathuria, där byggnaderna har tak av renaste guld, väggar av marmor och pelare av rubin och azur. Den skäggige försöker avstyra projektet, men tvingas ge med sig. Det blir en resa som Basil sent ska glömma ...

"Den som gapar över mycket, mister ofta hela stycket" är ett talesätt jag kommer att tänka på då jag läser denna novell. H P Lovecraft använder ett mycket poetiskt och vackert språk då han beskriver Basils resa med den skäggige mannen. Här finns inga fantasifulla och hemska monster, som i flera andra av Lovecrafts noveller. Det är en vacker berättelse, men också en mycket sorglig historia. Den ger läsaren en hel del att fundera över. Mycket läsvärd, tycker jag!

*

Läser du också Lovecraft på lördagarna? Skriv gärna en kommentar i så fall, gärna med länk till din blogg. Jag är nyfiken på vad du tycker om Lovecrafts noveller.
*För mer information om denna nyutgivning, titta in på förlagets särskilda avdelning för Lovecraft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...