lördag 24 september 2016

Celephaïs

Mitt läsprojekt Lördagar med Lovecraft rullar på. Idag passar det bra att läsa en novell med ett havsinspirerat omslag, tycker jag (som tillbringat de senaste dagarna vid havet). Därför faller mitt val på Celephaïs. Den publicerades första gången 1922. Alldeles nyligen kom en nyöversättning till svenska ut, gjord av Oskar Källner.


Omslag: Andreas Raninger. Fotograf: Bokskorpionen.

Berättaren i Celephaïs presenteras med namnet Kuranes. Detta är dock inte hans riktiga namn. Han tillhör en släkt, som tycks ha varit både rik och jordägande, men numera finns inget kvar. Kuranes är tillika den siste ättlingen. Hans tillvaro är erbarmlig och han lever helst i sina drömmar. Dessa skriver han inledningsvis ner, men folk runt honom skrattar åt hans alster. Till slut blir drömmarna allt han har att leva för. Kuranes, som är ett namn han fått i en av sina drömmar, får dock lyckan att återuppleva en dröm som han haft i sin barndom. Nu, fyrtio år senare, gläds han åt allt vackert som finns i denna barndomens drömstad Celephaïs. Där känner han sig accepterad och att han är bland vänner. Från Celephaïs kan man segla på havet till länderna där hav möter himmel. Det vill Kuranes gärna göra! Men han väcks och hinner inte uppleva allt. Efter det går allting ut på att en ännu gång nå Celephaïs. Kuranes använder till och med droger för att få tillbaka sin favoritdröm. Till sist blir han vräkt från sin fattiga bostad. Men då! Plötsligt när han irrar omkring i stan ser han vägen till Celephaïs än en gång!


Du måste få en chans att se det fina omslaget ordentligt!

Denna novell är riktigt sorglig. Jag tänker inte avslöja slutet, men sorgligt är det. Det sägs att H P Lovecraft ofta skrev utifrån sina egna drömmar. Detta skulle främst gälla hans mardrömmar, ur vilka han hämtade de monster och andra fasor han skapat. Men han borde ju även ha drömt finstämda drömmar, så det ligger nära till hands att tro att Celephaïs är sprungen ur en sådan. Vackert och poetiskt är det – och mycket sorgligt! Den påminner om en känd gammal saga, men jag kan inte avslöja vilken, för då förstör jag din läsupplevelse.

*

Läser du också Lovecraft på lördagarna? Skriv gärna en kommentar i så fall, gärna med länk till din blogg. Jag är nyfiken på vad du tycker om Lovecrafts noveller.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...