lördag 27 augusti 2016

Sveriges Raoul Wallenbergdag

Idag är det Sveriges Raoul Wallenbergdag. Därför vill jag återigen slå ett slag för den otroligt välskrivna och gripande biografin om honom. Vill du veta mer om Raoul Wallenbergdagen, finner du information genom Raoul Wallenberg Academy.
Den biografi jag tänker på är givetvis på Ingrid Carlbergs Augustprisbelönade "Det står ett rum här och väntar på dig ...". Jag har inte skrivit någon egentlig recension om boken, eftersom jag läste den innan jag bloggens tillkomst. Men jag har flera gånger rekommenderat denna intressanta och mycket gripande biografi – både här och på mitt Twitterkonto.

Ingrid har gjort ett fantastiskt researcharbete, vilket märks tydligt. Boken är otroligt välskriven, och trots att den är en riktig tegelsten blir den inte på något vis tråkig. Det var mycket lärorikt att få läsa mer om denna vår hjälte och den insats han gjorde under andra världskriget. Det är på flera sätt en sorglig historia som avslöjas. Redan innan Raoul föddes hade han blivit faderlös. Berättelsen tar sin början i föräldrarnas relation, som beskrivs som mycket lycklig. Jag led verkligen med den unga blivande modern och nyblivna änkan då hennes make rycktes ifrån henne så kort tid efter bröllopet. Sedan skildras Raouls uppväxt, ungdom och liv som ung vuxen. Det är så väl och personligt beskrivet att man nästan tycker sig lära känna Raoul "på riktigt". Ju längre in i boken jag kom fylldes jag alltmer av sorg och vemod. Redan på förhand vet man som läsare hur boken "slutar", om man säger så, och här har man ju fått lära känna människan bakom hjälteglorian riktigt grundligt. Avsnitten om hur Raouls anhöriga, särskilt hans mor och styvfar, kämpar för att få honom tillbaka eller åtminstone få någon slags vetskap om vad som inträffat är så otroligt gripande att tårarna inte är långt borta.

Idag skänker jag Raoul Wallenberg en extra tanke – Ingrids biografi har fått mig att för alltid minnas honom, hans liv och de stora insatser han gjorde under andra världskriget. Har du inte läst denna mycket viktiga, intressanta och gripande biografi tidigare, så tycker jag att det är dags! Jag rekommenderar den mycket varmt.2 kommentarer:

  1. Har läst en annan biografi om honom men den här har jag haft i min hand många gånger och sen ställt tillbaka i hyllan för att den är så tjock!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta var den första biografi om Raoul som jag har läst. Visst är det många sidor, men jag blev aldrig uttråkad, snarare mycket engagerad i hans levnadsöde. Jag skulle vilja uppmuntra dig att plocka fram den här boken ur hyllan igen! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...